A manipulatív emberek a megtévesztés nagymesterei. Elsőre megbízhatónak tűnnek, ám ez csak a felszínes első benyomás, amivel bevonzanak a kapcsolatba.

 

 

manipulativ 01

kép: unsplash.com

 

Egy manipulatív embert nem igazán érdeklődik irántad azon túl, hogy kontrollt szerezhessen fölötted, és saját tervei megvalósítására használjon fel. Módszerei rendkívül sokszínűek és nehezen észrevehetőek. Összezavarnak, megkérdőjelezik a valóságodat, eltorzítják az igazságot, nem vállalják a felelősséget, védekezésre kényszerítenek, kritizálnak, vagy fenyegetnek.

 

Íme, néhány módszer, ami segíthet felismerni, miben vagy benne. Ha észreveszed ezeket a jeleket, gyanakodj, maradj kapcsolatban saját benső igazságoddal, és őrizd meg integritásodat!

 

1. Az egyetlen igazság!

 

A manipulatív emberek – hasonlóan agresszívan kommunikáló társaikhoz – hajlamosak azt hinni, hogy övék a létező egyetlen igazság a Földön. Az egyetlen jó megoldás a helyzetben. Az egyetlen út a cél eléréséhez. Ami persze az Ő céljuk, hiszen mi más is számítana?

 

2. A probléma tagadása

 

A manipulatív emberek ártatlan tekintettel, negédes hangon tudnak megszólalni, túl közel jönnek, akár meg is érintenek, hogy barátságosságuk látható legyen. A problémát gyakran tagadják. Szóbeli megnyilvánulásukra nagyon jellemző a szarkazmus: „Miért nem csinálod Te, úgyis mindig jobban tudod. Ne aggódj miattam, rendben leszek, meg tudom csinálni – mint ahogyan általában is nekem kell.”

 

3. A felelősség kerülése

 

A manipulatív ember célja a kapcsolat megőrzése a felszínen, miközben a mélyben bojkottálja azt. Mindent elkövet, hogy kielégítse szükségleteit, csak mindezt nem fejezi ki nyíltan, direkt és közvetlen módon – nem vállalja a felelősséget saját magáért, viselkedéséért, szükségleteiért és érzéseiért.

 

manipulativ 02

 

4. Szavak híján cselekvés

 

Nem tudja őszintén, szavakban kifejezni, ami benne zajlik, hanem azt megcselekszi.

Viselkedésével ellenkezik az ellen, amit úgyis érez, hogy nem fair, miközben mégis megpróbálja megmenteni a kapcsolatot, amit nem mer kockáztatni.

 

5. Ha elég bénának mutatom magam, valaki majdcsak megment

 

A manipulatív emberek gyakran operálnak segítőkészségünkre, érzékenységünkre, érzelmi fogyatékosságunkra. Lehet, hogy eleinte sok dicséretet is kapunk nagyszerűségünk miatt. Nemsokára azonban a dicséretek elapadnak, és már csak az Ő érdekei számítanak a kapcsolatban. Mi pedig benne maradunk abban, hogy megcsináljuk a dolgokat helyettük, „hiszen mi olyan jól tudjuk.”

 

6. A hátad mögött mást mond

 

Figyeljünk, kicsit jobban arra, hogyan beszél ismerősünk másokról: másoknak hasonló stílusban fognak beszélni rólunk. A manipulatív emberek mesterei a háromszögelésnek, olyan helyzetek kialakításának, amik rivalizálást, intrikát, pletykát, irigységet, diszharmóniát eredményeznek.

 

7. Értelmetlen beszélgetések

 

Egy manipulatív ember fegyvertárában megtalálható a körkörös érvelés, a személyeskedés, a szarkazmus, és a gaslighting (a pszichológiai terror olyan fajtája, amiben az áldozatot nem valós információkkal szembesítik, mire az kételkedni kezd a saját emlékezetében, kognitív képességeiben.) Elterelik a beszélgetést a fő problémáról, bűntudatossá tesznek pusztán amiatt, hogy érzel vagy gondolkodsz. Már-már mindössze annyi a probléma, hogy létezel. Nem érted, hogyan kezdődött a vita, amely már rég nem a vacsoráról, hanem a te családod és gyermekkori problémáidról szól.

 

manipulativ 03

 

8. Fenyegetések

 

Amikor egy manipulatív ember veszélyeztetve érzi felsőbbrendűségét, nem hajlandó figyelembe venni álláspontodat: kívánalmainak nem teljesítése esetén fenyegető, félelmet ébresztő konzekvenciákat helyez kilátásba. Ha valaki nem ismeri el, hogy a Te álláspontod, véleményed lehet különböző az övétől, nem fogadja el, hogy határokat szabsz, és ezek feladására akar kényszeríteni, vedd nagyon komoly figyelmeztetésnek.

 

Megoldások. Vajon mit lehet tenni, ha valakire ezekből ráismersz?

 

Ne vesztegesd az idődet olyasvalakire, aki az iránt kötelezte el magát, hogy félreértsen Téged. Neki hiába próbálod elmagyarázni, vele fölöslegesen akarod megkedveltetni magad – Te, mint személy nem érdekled őt. Ne szállj vitába, hanem támogasd saját magadat, hogy valójában az ő abuzív magatartásuk a probléma, nem pedig Te.

 

Mihelyt azt érzékeled, hogy eszkalálódik a helyzet, zárd le a beszélgetést és fordítsd energiáidat saját magadra. Csak az számít, amit látsz! Az alapján ítélj meg embereket, amit tesznek, ne az alapján, amit mondanak! A manipulatív kommunikációs stílusnak az a lényege, hogy az illető nem tudja őszintén, szavakban kifejezni, ami benne zajlik, hanem azt megcselekszi. Viselkedése ellenkezik az ellen, amit úgy érez, hogy nem fair, miközben szóban megpróbálja megtartani a kapcsolatot, amit nem mer kockáztatni.

 

Fontos, hogy légy mindig kapcsolatban a valósággal! Amikor egy manipulatív emberrel vagy, nehéz megbízni abban, amit érzékelsz. Ha nem érzed jól magad egy szituációban, nem tudsz mit válaszolni és azt gondolod, hogy nincs választási lehetőséged, van esély rá, hogy épp manipulálnak. Ilyenkor segít, ha ismerősöket vagy barátokat kérdezel meg, hogy ők hogy látják a manipulatív embert/szituációt vagy le írod, ami történik veled. Egy támogató közösség rendkívül sokat tud segíteni abban, hogy határokat szabj és nemet mondj.

 

Veled már történt ilyen? Találkoztál már ilyen személlyel?

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért lesz jobb az életünk attól, hogy reménykedünk?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!