Te is az a fajta vagy, aki néha rápörög egy kellemetlen dologra és képes órákon, napokon át rajta kattogni és egyre csak a sötétségbe kergetni magát? Aki folyton aggódik a dolgok állása meg a jövője miatt és többnyire mindig csak a borús jövőt vagy képes magad elé vetíteni? Sajnos a negatív gondolkodás nagyon csúnyán tönkre teheti az életünket, ha hagyjuk elszabadulni. Hadd mutassunk neked néhány olyan módszert, amivel megfékezheted!

 

 

negativ gondolatokkal leszamolas 01

 

Kép: Freepik.com

 

Mert ne vedd félvállról a jelenlétét. A negatív gondolkodás megbetegíti a testedet és a lelkedet. Nem csak arról van szó, hogy rossz lesz tőle a kedved, a közérzeted, hanem hosszú távon megöli benned a hitet, a reményt, a derűt. Sőt, még a kapcsolataidat is szétszúzza, hiszen aki tartósan negatívan gondolkodik, képtelen meglátni másokban vagy a környezetében a jó dolgokat, hajlamos mindenkiről rosszat feltételezni és elönti szeretteit a negativitásával. Ha nem elüldözöd őket a gyanakvásoddal, a vádjaiddal, akkor őket is megmérgezed és lehúzod.

 

Persze ez mindenkivel megesik. Mindannyiunknak vannak rossz napja és igen, nehéz lehet pozitívnak maradni, amikor valaki gonosz velünk, megbánt, kirúgnak a munkahelyünkről, összetörik a szívünket vagy elveszítünk valami számunkra fontos dolgot. Csakhogy a negatív gondolatok elhitetik velünk, hogy ezt érdemeljük, és meggátolnak abban, hogy cselekedjünk. Hogy elinduljunk randizni (mert úgysem jön össze vagy megint rálépnek a szívünkre), hogy megvalósítsuk az álmainkat (dettó ugyanaz) és így tovább. Tényleg így szeretnéd élni a mindennapjaidat, elvágva magadat minden jótól?

 

negativ gondolatokkal leszamolas 02

 

Hogyha nem, akkor kezd el beépíteni az életed a következő módszereket és gyakorold a pozitivitást:

 

Motivációs anyagok használata

 

Használj motivációs idézeteket és vedd körbe vele magadat. Írd ki a kedvenc, erőt adó idézeteidet és ragaszd ki a szekrényedre, a tükrödre vagy tedd ki a monitorod, telefonod hátterének. Léteznek ma már kimondottan motivációs filmek és persze könyvek, amik mások sikereiről szólnak, arról, hogy másztak ki a gödörből és milyen eszközöket használtak annak érdekében, hogy a sötétségből a világosságra lépjenek. Tégy te is pozitív kijelentéseket, győzd meg magadat, hogy képes vagy rá. Tudatosítsd magadban az erősségeidet, légy saját magad motivációs trénere. Indítsd így a napjaidat, pozitív megerősítésekkel és napközben is bátorítsd magadat!

 

Figyelj a gondolkodásodra!

 

Ez az alap. Amikor beszökik egy negatív gondolat állítsd meg! Próbáld meg, hogy kizárod és nem veszel róla tudomást. Hogyha úgy érzed, ezt képtelen vagy megtenni, akkor vizsgáld meg a gondolatot! Miért hiszed azt, hogy valaki csalódást okoz neked? Miért gondolod, hogy ez törvényszerű? Miért mondod, hogy nem kapod meg a munkát? Köss bele a gondolatba és érvelj ellene! Győzd meg magad, hogy lehet ez másképp is. Vagy eszmélj rá, hogy csak a kishitűség, a félelmeid beszélnek belőled és egyáltalán nincs alapja a negatív gondolatnak. Fontos, hogy ne kezdj el kombinálni, például ha egy szeretted nem veszi fel a telefont. Lehet csak sok a dolga és nem balesetet szenvedett…

 

negativ gondolatokkal leszamolas 03

 

Tereld el a figyelmedet!

 

Az is kitűnő módszer, ha úgy próbálsz megszabadulni a negatív gondolatoktól, hogy eltereled a figyelmedet. Olyankor kezdj el olvasni, filmet nézni, beszélgetni, zenét hallgatni, a lehetőségeidhez mérten foglald le az agyadat. Még az is lehet, ha később újra felrémlik már máshogy fogod látni a helyzetet és hálás leszel azért, hogy akkor nem kattogtad túl magadat a dolgon. Érdemes olyan dolgot csinálni, ami jó kedvre derít, ami örömet okoz, mert közben legalább gyűlik benned a pozitivitás és talán már vissza sem köszön a negatív gondolat.

 

Nézd meg magadat kívülről!

 

Nagyon hatásos módszer lehet az, ha kívülről szemléled magadat vagy elképzeled, hogy a te gondjaiddal, félelmeiddel egy barátod küzd. Mit mondanál neki? Mit tanácsolnál? Mondanád, hogy a félelmei alaptalanok? Miket javasolnál neki, hogy elmulassza őket? Képzeld csak el a jelenetet és fontos, hogy alaposan beleéld magadat, mert csak így döbbenhetsz rá a lényeges dolgokra!

 

negativ gondolatokkal leszamolas 04

 

Írd le a félelmeidet és…

 

Az már eleve a gyógyulási folyamat része, hogy leírod és tudatosítod őket. Néha már eközben is rádöbben az ember, hogy ostobaság az, amitől tart. Főleg ha tényleg időt szánsz rá és külön-külön megvizsgálod őket és megpróbálod megérteni magadat, hogy miért is tartasz attól az adott dologtól. Olykor ennyi is elég, ha megbeszéljük magunkkal a dolgot. Innentől kezdve pedig rengeteg lehetőséged van. El is égetheted a papírt, hogy szimbolikusan elégesd a félelmeidet. De be is teheted egy dobozva és „odazárhatod” őket.

 

 

Lásd meg a rosszban a jót!

 

Ez lesz ám az igazi kihívás, mert ez sokaknak esik nehezükre. Pedig rettentően hatásos, hogy amikor negatív helyzetben találod magad, megkeresed benne a jót. Biztos akad, hidd el, csak keresned kell! Vagy ha saját magadban találsz valami kivetni valót, akkor keress mellette jót is! Ha azért szidnád magadat, mert valamiben hibáztál, akkor gondolj arra, hogy hatalmas szíved van, intelligens vagy, esetleg idézd fel egy korábbi sikeredet. Nincs más dolgod, mint ellensúlyozni a felvetődött negatív gondolatot!

 

negativ gondolatokkal leszamolas 05

 

Tudjuk jól, hogy minden akarat kérdése. Ha valóban leakarod győzni a negatív gondolkodást, sikerülni fog. Próbáld meg a fentebb írt módszereket, adj magadnak egy esélyt, csináld szívvel-lélekkel, de ha azután sem bírsz megszabadulni tőlük, érdemes lehet akár szakember segítségét is igénybe venned! Fontos, hogy ne add fel az első kísérleteknél, hanem próbálkozz és dicsérd meg magadat minden egyes alkalomnál, amikor sikerült kivédened vagy felülemelkedtél a negatív gondolatokon!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

5 biztos módszer, amivel heteken belül vérbeli optimista válik belőled!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!