Rengetegen szidjátok a pesszimizmust, mintha maga lenne a pestis, a bűn, amitől óvakodni kell. Igen, kétségkívül túlzásba lehet vinni, ami lelki betegségekhez, kudarcokhoz, önértékelési problémákhoz vezethet. De hangsúlyozzuk: HA túlzásba esünk. Ha képtelenek vagyunk lelőni magunkat egy idő után és teljesen bedepizünk, akkor persze, hogy rossz. A vodka is jó egy pohár erejéig, akár egészséges is lehet, de egy üveg után már padlóra kerülhetünk tőle. Érted? Létezik olyan, hogy egészséges pesszimizmus.

pesszimizmus 01

Kép: pinterest.com

Rohadt nagy divat lett manapság, hogy legyünk optimisták, fő a pozitivitás, mert csak azáltal érthetjük el céljainkat, titkos vágyainkat, és tehetünk szert olyan önbizalomra, ami vetekszik az istenekével. És tényleg jó. Aláírom, hiszen én is alapjáraton optimista vagyok. Nem esik nehezemre pozitívan gondolkodni, de ha éppen szar napom van, nem is fogom feltétlenül erőltetni annyira a pozitivitást, hogy majd agyvérzést kapjak. Nem fogom magamat ostorozni, hogy "ejnye-ejnye, gondolkodj már pozitívan", különben cseszhetem a boldogságot, a sikert, a jólétet, az önbizalmamat, meg mindent. Mert nem. Nem így van. Egy nap, sőt, akár egy hét kimaradásért nem fogok álmatlanul hánykolódni, mert éppen nem vagyok képes pozitívan gondolkodni.

Méghozzá azért nem, mert néha kimondottan szükség van rá. Kell, hogy sötétnek lássam a világot, a helyzetet, az embereket. Kell, hogy ki legyek ábrándulva, hogy a pofon, amit csattan az arcomon, annak a rezgései felrázzák az agyamat. Ugyanis a pesszimizmus segít meglátni a valóságot, a valódi helyzetet. Én is jártam már úgy, hogy kicsit elszaladt a fantáziám, több volt az álom, az idea, mintsem a valóság. Húsz méterrel a föld felett jártam és nem láttam, hogy nem lesz az úgy jó, hogy a terveimben több a fantázia, mintsem a gyakorlatiasság. Nem vettem észre, hogy a kapcsolatomra meseként tekintek. Nem vettem észre, hogy nem a herceg, hanem az ördög ül velem szemben. Nem vettem észre, hogy a problémáim már dudorodnak a szőnyeg alatt. Csak azután, hogy arccal a betonba csapódtam. Persze, akkor kurvára fájt, de kellett. Most már tudom. Így utólag minden világos.

pesszimizmus 02

Kellenek a pofára esések, a sötét napok, amikor bal lábbal kelünk fel és az arcunkba kiált a valóság. Jó, hogy nem vagyunk örökké részegek a pozitív gondolatoktól és az álomvilágtól, amibe ringatjuk magunkat, ahol minden szép és jó, mert úgy hisszük, hogy akkor az is meg fog valósulni. Legalábbis napjaink motivátorai és önfejlesztő könyvei amellett, hogy arra buzdítanak bennünket: gondolkodjunk pozitívan, fejlesszük az önbizalmunkat, a képességeinket és ezek segítségével érjük el céljainkat, sokuk a Vonzás Törvényére is hivatkozik, hogy amire gondolunk, azt vonzzuk be és ezért kell 0-24-ben pozitívan gondolkodni, ha egy mód van rá. Ami persze jó, hiszen erőt, hitet ad a mindennapokban. Jó érzés hinni abban, hogy érek valamit, szép és okos vagyok, sikerrel járhatok, megérdemlem a csodát.

 

De higgyétek el, ugyanilyen jó a pesszimizmus is. Lehet, hogy fáj, kiábrándító, de a mi érdekünk néha, hogy szembenézzünk az igazsággal, a valósággal. Kell, hogy annak lássuk az életünket és helyzetünket amilyen, mert csak azon lehet változtatni, amiről tudomásunk van. A problémák elől nem menekülni kellene, hanem nyakon csípni őket. Nem lehetünk ennyire gyengék és gyávák, mert utána csak megy a nyavalygás, hogy nem jött össze valami, meg de szarul alakultak a dolgok. Hát persze, mert nem akartál tudomást venni róluk. Lássuk be, ha az a bizonyos pohár tényleg csak félig van, és ha többre vágyunk, akkor többet kell bele tölteni. Nem kell mindig beérni azzal, ami van. Változtathatunk, és tehetünk az ellen, ami zavar.

pesszimizmus 03

A pesszimizmus által ébredhetünk rá a hibáinkra. Hogy talán valóban magunk alatt vágjuk a fát. Azért nem jött össze az álommunka, mert hiányos a tudásunk, vagy túl félénken viselkedtünk. Azért ment tönkre a kapcsolat, mert elkényeztettünk a partnert, vagy mert hagytuk magunkat kihasználni. Netán amiatt, hogy hárpiák voltunk és örökösen féltékenykedtünk. Ezekre sokszor csak akkor jövünk rá, amikor rossz passzban vagyunk. És ne higgyük az, hogy a nagy pesszimizmusban csak felnagyítjuk a dolgokat, a gondokat és azért látjuk olyan sötétnek. Igen, ez is előfordul, de ne próbáljuk elvenni a pesszimizmus élét és kicsorbítani, hogy pont olyankor nem látunk tisztán, mert DE! Gyakran pont akkor látunk a legtisztábban, csak kellemetlen érzés erről tudomást venni. Persze, a rózsaszín álmokhoz képest minden szürke árnyalat pokolinak fog tűnni. Csakhogy a pesszimizmus által értékes leckékben részesülhetünk, és segítségükkel tanulhatunk hibáinkból, válhatunk gyakorlatiassá és érhetünk célt. Más az optimizmustól hajtva érni be a célba, és más a pesszimizmustól.

pesszimizmus 044

Ősi igazság a világban, hogy a fény mellett szükség van a sötétségre, úgy igaz ez a gondolkodásmódokra is. Tehát mikor legközelebb vadul ellenzed a negatív gondolkodást és igyekszel rágörcsölni arra, hogy pozitív legyél, jusson eszedbe, hogy a sötétséget is szereted. Szeretsz sötétben aludni és jó érzéssel tölt el, mikor az éjszakában gyertyafények pislákolnak. Ugyanígy működik a pesszimizmus is, olyan, mint a vihar utáni napsütés. Bármilyen különösen is hangozzék, a pesszimista hozzáállásnak is vannak előnyei. Ha nem esel letargiába tőle hosszú hónapokra, nem kacérkodsz mindjárt az öngyilkossággal és nem leszel tőle totálisan lelki beteg, akkor igenis helyénvaló. Ne ellenezd azt, ami hozzájárulhat az életedhez! Szükséged van rá! Ettől még lehetsz te vérbeli optimista, de légy olyan bölcs is, hogy belátod, nem lehetsz mindig az. Ha legközelebb pesszimista hangulatban vagy, esetleg úgy telik el pár napod, ne küzdj ellene, hanem mélyedj el benne és vedd észre, mire akar téged rávezetni! Tanulj belőle!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

Hogyan számolj le végleg a negatív gondolkodással? – Megmutatjuk!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!