Zéró tolerancia. – ezt mondják. Zéró tolerancia az ittas vezetőkkel szemben. Zéró tolerancia a szexuális zaklatás és megerőszakolás terén. Zéró tolerancia ott, ahol valaki megszólja a másik szexuális irányultságát, vallását vagy bőrszínét. Zéró tolerancia az ezekhez hasonló vagy még súlyosabb vétségek esetén. Rendben, ez így tiszta sor. De hogy zéró tolerancia a barátokkal, a rokonokkal meg az ismeretlenekkel szemben, mert valamiféleképpen ártottak neked vagy untattak a panaszkodásukkal… na itt azért álljunk meg egy kicsit.

 

zero tolerancia 01

Kép: twitter.com

 

Ahogy a bevezetőben szó volt róla, megvan a helye a zéró toleranciának. Igen, vannak dolgok, amik felett nem hunyhatunk szemet és nem mehetünk el csak úgy mellette, főleg ha komoly testi, lelki  vagy akár anyagi kár érte az embert. Hát, még ha az életébe került. Lehet, hogy azért mert olyan hangzatos, vagy csak annyira erőt, magabiztosságot sugárzó kifejezés, de manapság sokan elkezdték hangoztatni a leghétköznapibb szinten. Mindjárt mondok is egy példát:

 

Ülünk a kávézóban egy régi ismerőssel. Nem tudom pontosan hogy történt, de ahogy a teraszon az asztalok között járt-kelt a pincér, szerencsétlen lába megakadt az egyik székben és telibe öntötte az ismerőst kólával. Persze, nagyon kellemetlen szitu, de amit levágott… hát azt hittem ott helyben kivégzés szemtanúja leszek, úgy elküldte melegebb éghajlatra a szerencsétlen pincért. Miközben már a pincér főnökére vártunk, hogy bepanaszolhassa az ismerős hölgy, kérdezem, hogy mi volt ez? „Semmi, megmondom neki a magamét, mert elfogadhatatlan. Zéró tolerancia. Nehogy azt higgye, hogy ezt csak úgy megússza.”

 

Értem, hogy őt kár, kellemetlenség érte. De neki az volt a szánt szándéka, hogy kirúgassa azt a szerencsétlent, vagy minimum levonják a fizetését. Holott nem direkt csinálta, tényleg baleset volt és a pasi sajnálkozott, bocsánatért könyörögött, felajánlotta, hogy kifizeti a ruha kitisztítását, egyszóval a csillagokat is lehozta volna, hogy megbocsásson az ismerősöm, de az úgy tűnik, csak a fejével érte volna be.

 

zero tolerancia 02

 

Még ennél is korábban történt, hogy a melóhelyen is megütötte a fülemet. A kolléganő azt ecsetelte mindenkinek, hogy kirúgta a barátját, mert felemelte a hangját és tiszteletlenül beszélt vele. Persze részleteket nem mondott, miről is volt szó, de kiszúrta, hogy úgy nézek rá, mintha megbolondult volna. Hozzáteszem előtte való héten azt mesélte, hogy a gyerekkori barátnőjét meg a testvérét hajtotta el. Az egyiket valami kegyes hazugságért, a másikat meg azért, mert elege volt abból, hogy a panaszkodását hallgatja. Úgyhogy érthető, hogy furán néztem rá. Megkérdezte, mi a problémám azzal, hogy elhajtotta a barátját. Én meg visszakérdeztem, hogy valami új filozófiája van, hogy manapság mindenkit elhajt? Nesze nekem, rátapintottam a lényegre. Mi volt a válasz? „Igen, zéró tolerancia van”. Megkértem, hogy ugyan fejtse már ki, mit ért ezalatt…

 

Kérem szépen, azt jelenti, hogy elege van. Elege van a hazug emberekből, akik nem elég egyenesek, őszinték vele. Elege van azokból, akik kihasználják, visszaélnek a jóhiszeműségével és szeretetével. Elege van abból, hogy ő mindig csak ad másoknak, de semmit sem kap. Nincs több türelme mások sirámait hallgatni, mikor neki is van elég baja. Unja már, hogy visszaélnek a bizalmával és eltapossák. Nem akar már több egy oldalú és mérgező kapcsolatot fenntartani. Vagy elfogadják az emberek a szabályait és idomulnak hozzá (igen, ezt a szót használta) vagy nem, de akkor ágyő. Ő nem fog senkinek se könyörögni, senkibe sem fog kapaszkodni. Majd lesz másik.

 

zero tolerancia 03

 

Oké, jó. – reagáltam, mert nem akartam jobban belemenni a dologba, hogy hazavágjam a munkahelyi viszonyokat. Közöltem, hogy kicsit drasztikusnak érzem, de ő tudja. Hiszen erre mit lehet felelni? Egyfelől valahol igaza van. Talán sokat engedett meg másoknak és egyesek tényleg kihasználták, összetörték a szívét, megbántották. Lehet, hogy valóban lehúzzák, nem támogatják, nem segítik ki, mikor bajban van. Rendben van, változtasson ezeken, nem kell semmit sem elviselnie, nem kell lábtörlőnek lennie. De nekem erősnek tűnt, hogy egy ember repül az életéből azért, mert az nemet mondott a kért szívességre, vagy mert építő jellegű kritikát mondott, esetleg füllentett neki, vagy viccelődött vele, miközben nem volt vicces kedvében, kölcsönkért tőle egy ruhát és azóta sem kapta vissza.  Szóval, amikor ilyen már-már banálisnak mondható dolgok miatt rugdos ki embereket az életéből. Megbocsátható tetteket követtek el ellene. Rámordultak, nem a megfelelő hangban szóltak, mert rossz napjuk volt, aznap halt meg a tengeri malacuk, de ő máris személyes sértésnek vette és már le is számolt az illetővel.

 

zero tolerancia 04

 

Mintha hirtelen senki sem lenne jó neki, csak az, aki azt teszi, amit mond vagy amit elvár tőle. Mint aki elfelejtette, hogy az emberek-emberek és hibázhatnak. Hogy nemcsak a szeretet, az elfogadás, a tisztelet, őszinteség élteti a kapcsolatokat, hanem a megbocsátás is. Ő úgy döntött, nem hajlandó többé megbocsátani. Vagy pedig azt mondja „Én megbocsátok, de többé nem akarok tőle semmit.”

Az a szomorú, hogy nemcsak ő jutott erre, mert másoktól is hallottam, hogy ismerőseik, barátaik, rokonaik ezt az elvet kezdték el vallani. Zéró tolerancia. Az új leszarom kapszula. Annak is megvannak az előnyei, de nagyon jól tudjuk, hogy túlzásba lehet vinni, ha túlságosan érdektelenek, közömbösek vagyunk egymással.

 

Nesze, most képzeljünk egy embert, aki bevette a leszarom kapszulát és leöblíti egy zéró toleranciával. Kész az új terminátor. Nincs empátia, nincs megbocsátás, csak önzés és eltaposás. Remek kis jövőkép. Remélhetőleg nem kapják fel az emberek túlságosan ennyire a zéró toleranciát, hogy kinyiffantsák vele a kapcsolataikat, mert akkor elég szomorú jövő köszönt ránk. Hiszen ha már nem tudunk másoknak megbocsátani, nincs hozzájuk türelmünk, akkor mi köt össze bennünket? Akkor hagyjunk mindenkit magára? Ez lenne a megoldás? Vagy velem vagy ellenem és pusztuljon a férgese?

 

Meg kell tudni bocsátani másoknak és kell, hogy türelmesek, empatikusak legyünk egymással, mert eljöhet a nap, mikor nekünk lehet szükségünk arra, hogy megbocsássanak nekünk.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A mai világban az egyik leggyorsabban ölő méreg az előítélet

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!