Napjainkban központi kérdéssé vált az önbizalom. Rengeteg a tréner, a mindenféle személyiségfejlesztő, az önsegítő könyv, mert igény is van rá. Ugyanis az utóbbi években egyre inkább önmaguk felé fordultak az emberek. Szükségszerű, de egyúttal divatos dologgá is vált az önfejlesztés. De tény, hogy épp azért történhetett ez, mert rengeteg az önbizalomhiányos ember, aminek súlyos elszenvedői lehetnek ők maguk és a környezetük is.

 

 

valodi onbizalom 01

kép: unsplash

 

Az önbizalomról kicsit mindenkinek más az elképzelése. Ám ezzel nagyon óvatosnak kell lenni, mert nem biztos, hogy a család meg a barátok által meghatározott „önbizalom” a valódi. Az egyénileg értelmezett definíciók félrevezethetnek bennünket és sok kellemetlenséget, fájdalmat, csalódást okozhatnak az életben.

 

Viszont, mikor nekilátunk az önbizalom építésnek, különböző fogalmakkal és szinonimákkal találkozhatunk. Ugyanis az önbizalom egy rendkívül összetett dolog.  Mi az önbizalom? A tudás, hogy tudjuk, miben vagyunk tehetségesek, sikeresek, jók. Ez pedig magabiztosságot ad. Ugyanakkor hitet is, mert rámutat arra, hogy még mire lehetünk képesek.

Egy kicsit eltérő az önbecsülés, ami az érzelmi viszonyulásunkat mutatja önmagunkhoz, hogy mennyire tudjuk elfogadni, szeretni magunkat, mennyire vagyunk elégedettek.

 

Ott van még az énkép, ami a tulajdonságainkat, a magunkról alkotott véleményünket tükrözi. Az önértékeléssel pedig az énképünket ítéljük meg pozitívan vagy negatívan.

 

Most már láthatod, nem úgy mennek a dolgok, hogy sitty-sutty beleugrunk az önbizalom építésbe, mert előbb tisztába kell kerülni a fogalmakkal és egyáltalán pontos és tiszta képet kell kapnunk arról, hogy milyennek tartjuk magunkat. Ezután fel is merül a kérdés:

 

valodi onbizalom 02

 

Mi a valódi önbizalom?

 

Aki igazi önbizalommal bír, az valóban hisz magában. Egyúttal tisztában van a képességeivel, a tudásával, elismeri azt, hogy miben jó és miben nem. Tiszta képe van az adottságairól és arról, mire lehet még képes. Ez pedig nem helyzetfüggő, nem múlik el egyetlen kudarctól vagy egy rosszmájú megjegyzéstől. Úgy fogadja el magát, ahogy van. Tisztában van a hibáival, hogy mihez nem ért vagy miben kellene még fejlődnie, ám ez nem tölti el rossz érzéssel.

 

Bármi is történjék, érje akármilyen kritika vagy kellemetlenség, az ilyen ember szereti és becsüli magát. Ez utóbbi nagyon fontos, mert aki nem becsüli eléggé önmagát, az nem fogja tudni megélni az elért eredményeit, és hiányérzetet tapasztal majd, elégedetlenséget. A kudarcait pedig rosszul viseli és önmarcangolást gyakorolhat.

 

Ami pedig még nagyon fontos és egy valódi önbizalommal rendelkező ember bír vele: az a magabiztosság. Ettől nem lesz egoista, csak reális képe van arról, hogy mit tud és ezt másoktól függetleníti. Ez a magabiztosság adja az önhitet, a sikert, és az elégedettség érzését.

 

valodi onbizalom 03

 

És nem árt tudni azt is: Milyen a HAMIS önbizalom!

 

Például hamis önbizalomnak számít a túlzott egoizmus. Amikor valaki látványosan önmagát helyezi a középpontba, hajlamos a túlzásra, az állandó szereplésre. Egyszerűen lerí róla, hogy a színpadon érzi magát. Ő is, ahogy majd fogod látni a többiek is, így próbálja kompenzálni azt, hogy valójában alacsony önbizalommal bír.

 

Ennek a személynek a párja lehetne az az ember, aki szintén színészkedik, és olyannak mutatja magát, ami nem is ő maga. Ő csupán lenni szeretne valaki és el is játssza, holott tudja magáról, hogy az nem ő.  Így előlegezi meg magának az önbizalmat, előre büszke arra, aki talán egyszer lesz.

 

Az egyik legklasszikusabb esete a hamis önbizalomnak az, amikor valaki másoktól várja a pozitív megerősítést. Az önmegítélése másoktól függ. Az ilyen ember olyan, mint egy lyukas vödör, amibe csak töltik és töltik a vizet, de mindig kifolyik. Egy ideig jól érzi magát az illető is, aki megkapta a lelkifröccsét, de amint elfogyott, lehet újra menni a csaphoz…

 

Kicsit hasonlít hozzá, akinek csak akkor van „önbizalma”, ha sikerül másoknak megfelelnie. Emiatt kényszeredetten törekszik arra, hogy megfeleljen a szüleinek, a párjának, a felettesének, mert csak akkor érzi magát magabiztosnak és sikeresnek, ha képes eleget tenni az elvárásoknak.

 

Végezetül ott vannak azok, akik szórványos önbizalommal rendelkeznek. Úgy érzik, hogy csak bizonyos területekhez értenek. Például sikeresek a munkájukban, de emberi kapcsolatok terén egy nagy nullának érzik magukat.

 

valodi onbizalom 04

 

Most már láthatod, milyen a VALÓDI és a HAMIS önbizalom. Nem szégyen az, ha az ember arra döbben rá: hamis önbizalma van. Ez lehet az első lépés a gyógyuláshoz. Mindig a felismeréssel kell kezdeni. Csak abból lehet kiindulni. Innentől kezdve pedig megkezdődhet a hosszú út és a kemény munka, mert az önbizalom építés nem sétagalopp, de egy izgalmas és játékos út lehet belőle, ha nem szenvedésnek éljük meg. Dolgozni magunkon jó. Ez nem hiba, hogy nem vagyunk „tökéletesek”, hanem lehetőség arra, hogy még jobbak legyünk. Fontos leszögezni, hogy igazság szerint az önbizalom egy életen át épül. Hiszen mindig érhetik „támadások”. Rengeteg lecke van, amit meg kell tanulni vele kapcsolatban és ehhez különböző tapasztalatok kellenek. Egy életen át építhetjük magunkat, és ez így van rendjén! Örüljünk annak, hogy bőven van erre időnk és ne az legyen a cél, hogy holnapra már egészséges önbizalommal rendelkező emberek legyünk.

 

Mindannyian mások vagyunk. Vannak, akik gyerekkoruk óta önbizalomhiánnyal küzdenek. Mások felnőtt koruk óta. Mind mások vagyunk és ebből kifolyólag eltérő időre van szükségünk, amíg felépülünk annyira, hogy egy stabil alapot kapjunk, amit utána tudunk csinosítgatni. Legyünk türelmesek magunkkal. Tekintsünk játékként az önbizalom építésre!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Alfa, Béta vagy inkább Omega típusú nő vagy?

 

 

TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!