Folytatódik a “ Miben segíthet neked a karakterológia “ és most az 5-ös és 6-os típusra jellemző gondolatébresztő kérdésekkel fogunk foglalkozni!

 

karakterologia folytatas 01

Kép: Pixabay.com

Az enneagram szerint minden típusnak megvannak a maga jellemző erősségei és gyengéi és rendkívül hasznos, ha tudjuk, mik ezek. Az ennegaram egyszerű és pontos módszert nyújt, hogy a személyiségtípust meg tudjuk határozni, általa tudjunk fejlődni. Saját személyiségtípusunk megismerése lehetővé teszi, hogy a bennünket korlátozó személyiségi tendenciáink tudatára ébredjünk és megszabaduljunk azoktól. Az életben mindannyian használjuk valamilyen szinten mind a 9 típusra jellemző mintázatból valamelyiket. Amikor felfedezzük saját típusunkból egy részt, többet fogunk tudni Énünkről, beazonosíthatjuk működésünk, ezáltal pozitív változásokat idézhetünk elő.

Honnan tudod meg, melyik típusba tartozol? Egyesével add össze születési dátumod, amíg egy számot nem kapsz. Pl: 1976.08.06.=37=10=1. A kapott számhoz kapcsolódó kérdések vonatkoznak rád, majd olvasd el a születésnapod számaihoz tartozó kérdéseket is. Most lássuk, milyen önismereti kérdések vonatkozhatnak az 5-ös és a 6-os típusra?

Az 5-ös szám archaikus jelentései közé tartozik például az objektív látásmód, a fogékonyság, a változás, változtatás, az önbizalom, a szakértelem. Introvertált, de kedveli a kalandot, a kihívást. Gondolkodó típus, általában a társasági élet közömbös számára, viszont fontos a szakértelem vagy valamilyen tudás, hogy valamihez értsen, és arról be is számolhasson másoknak. Mindegy, hogy ez bölcsesség vagy mérnöki szaktudás, esetleg csábító. Lássunk egy példát. Aki látta a “ Dilis, örült, szerelem “ című filmet, Jacob karakterét Rayen Gosling személyesítette meg, aki maga is 5-ös karakter. A filmben szerepe szerint igen nagy “szakértelmet” és önbizalmat tanúsított a női nem meghódításában. Mondhatni profi csábítót játszott. A való életben jellemző az aktív női és a férfi 5-ös típusra is a csábítás. A filmben aktív 5-ösként Jacob hatni akart másokra modorával, stílusával, hódításaival pedig bőven brillírozott. Az 5-ös típus gondolatmeneteit van, hogy mások nehezen követik, ritkán kérnek segítségét, és sok esetben van igényük az egyedüllétre. A passzív 5-ös karaktert például a “ Két pasi meg egy kicsi “ című filmből az önállótlan Alan Harper személyesíti meg (Jon Cryer ).

karakterologia folytatas 07

A 6-os szám archaikus jelentései közé tartozik például a lojális magatartás, az alapvető biztonságkeresés, a felelősségteljesség, a támogató szolgálatkészség, a gyanakvás, a túlzásba vitt elővigyázatosság. Gondolkodó - érző típus, megbízható és lelkiismeretes, de a konfliktust kerüli. Példa erre még mindig a Dilis, örült, szerelem című film, melyben Cal Weaver karaktere ( Steve Carell 6-os típus) felelősséget érezvén családjáért küzd annak ellenére, hogy felesége válni akart tőle. Végig megtartotta lojális, támogató magatartását családjával szemben. Láthattuk Cal karakterén keresztül, hogy mennyire tudja gyötörni a 6-os karaktert a gondolat, hogy a dolgok a lehető legrosszabbul fognak alakulni. Cal tanácstalanságában mástól várta az iránymutatást de volt, hogy bátran szembeszállt. Környezetét próbára tette, előfordult, hogy gúnyos, csípős nyelven szólt, és tudott kemény is lenni, ha arról volt szó. Ugyanúgy jellemző a filmbéli karakterre a békéltető, helyes útra terelő szerep, ahogy a való életben a 6-os típusra is.

karakterologia folytatas 02

A kérdések megválaszolására időt kell szánnunk és önbelátást kell gyakorolnunk, mert ha csak átszaladunk felettük, nem lesz eredménye. A kérdések által közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, mélyebben megérthetjük az életünkben adódó helyzeteket és problémákat.

5-ös aktív típus

Mit jelent neked a függetlenség és a szabadság fogalma? Ezek mely életterületen fontosak számodra? Mit gondolsz, miben nem tudsz mértéket tartani? Tudod magadról, mikor mutatsz mások felé érdektelenséget? Hogyan akarsz hatni másokra és miért? Miben szeretnél hasznos lenni?

karakterologia folytatas 03

5-ös passzív

Milyen helyzetben érzed magad biztonságban és milyenben nem? Mivel boldogulsz jól az életben és mivel nem? Többet gondolkodsz, mint cselekszel? Egyszerű életet próbálsz élni vagy zajosat? Ha nehezedre esik beszélni arról, mi zajlik benned, mit gondolsz miért? Milyen helyzetben tör rád a tehetetlenség érzete?

karakterologia folytatas 04

6-os aktív típus

Miben szoktál önálló döntést hozni úgy, hogy abban másnak biztos nincs beleszólása? Milyen helyzetben van szükséged még támogatásra? Milyen elvárásaid vannak partnerkapcsolatban, és az mind reális? Mikor vizsgáltad felül utoljára valamely elveddel kapcsolatos sémádat? Gondoltál már arra, hogy épp ez akadályoz téged valamiben?

karakterologia folytatas 05

6-os passzív

Milyen helyzetben nem szeretsz konfrontálódni és miért? Észrevetted már magadon, hogy akkor mondasz véleményt másról, amikor az illető már nincs jelen az adott helyzetben? Miért nem mondod ki élesben a véleményed? Mitől tartasz, mi a legrosszabb, ami történhet? Milyen biztonságot keresel?

karakterologia folytatas 06

Legközelebb a 7-es 8-as 9-es típusra vonatkozó önismereti kérdésekről lesz szó. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt számodra, kérlek továbbra is kövesd az oldalt.

                                                                                                                                       Mészöly Kriszta

Karakterológus Life-Coach

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Miben segíthet neked a karakterológia?

 

Miben segíthet neked a karakterológia? – 2. rész

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!