Sokan szeretnek versenyezni, ami akár jó dolog is lehetne. Csak kár, hogy sokuk olyan sportágakban indul, minthogy: kinek rosszabb az élete. Kinek szarabb a helyzete. Vadul igyekszenek egymásra licitálni és elhitetni a másikkal, illetve önmagukkal: nekem a legrosszabb.

 

 

 

szenvedes verseny 01

kép: pinterest

 

Talán te is megfigyelted már, hiszen szinte mindenütt találni rá példát. Elég belehallgatni mások beszélgetésbe a buszon, az utcán, a boltban, a munkahelyeden. Mindenütt ott vannak. A panaszkodók, a szenvedők, akik bármelyik pillanatban készek ringbe szállni.

 

Sorban állsz a postán és azt hallod: „Nem bírom már ezt a bezártságot a családdal. Szeretem őket, de az agyamra megy a három gyerek, meg a férjem.”

 

Ezzel kapcsolatosan hadd ajánljuk egy cikket neked: Agyrém házi karanténban lenni két gyerekkel meg egy férjjel!

 

Válasz: „Én még annyira sem bírom, mint te. Egyedül vagyok egész nap, és senki sem hív fel, senki sem ír rám, mintha nem is léteznék.”

Vagy amíg a gyógyszertárban várakozol ezt hallgatod: „Tavaly derült ki, hogy refluxom van és magas vérnyomásom, erre a múlt hónapban azt mondta az orvos, hogy a cukrom is magas. Ma meg kiderült, hogy magas a koleszterinem. Erre még depressziós is vagyok és alvászavarral is küzdök. Közben az anyám is súlyos beteg.”

 

Válasz: „Nekem tavaly vesekő eltávolító műtétem volt, a múlt hónapban meg az orvos azt mondta, hogy pajzsmirigy-alulműködésem van. Nem rég kiderült, hogy szívritmus zavarom is van és mindennek a tetejében pánikbeteg is vagyok. De ha ez nem elég, nekem anyám és apám is súlyos beteg.”

 

szenvedes verseny 02

 

Ezeket a beszélgetéseket képesek egészen addig elhúzni, mígnem egyikük el nem éri a célt: „Hát igen, neked sokkal rosszabb”. Addig-addig versenyeznek a szenvedésben, sorolják a sajátjuk vagy a szeretteik gondjait, amíg meg nem kapják, hogy igen, ők a szegények, ők érdemelnek több sajnálatot.

 

Félreértés ne essék: nem az a „baj”, hogy gondjaik vannak. Igen szomorú és sajnálatos. Egyik sem csekélység. Mindenkit meg lehet érteni. Problémának inkább azt nevezném, amikor ebből versenyt csinálnak az emberek, hogy egy kis szeretethez, figyelemhez, megértéshez jussanak. Önigazolás kapjanak arról, hogy nekik milyen szar. Hogy miért érzik magukat jobban ettől? Mert a részvét, az együttérzés pompázatos glóriát kölcsönöz nekik. Azt az érzést kelti bennük – és reményeik szerint másokban – hogy igazi hősök, akik mindet kibírnak. Annyi gondjuk van, mégis talpon maradnak és küzdenek magukért és a családjukért.

 

Az a legrosszabb, hogy ezt sokan tudatosan csinálják. Tudatosan generálják az ilyen versenyeket, amelyben – lehetőleg minél több fül hallatára – kifejthetik, milyen nehéz az életük. Ők tényleg csak akkor érzik magukat hasznosnak, értékesnek, fontosnak, ha győzhetnek egy-egy ilyen versenybe és besöpörhetik mások aggódó, szörnyülködő és együttérzéssel teli megnyilvánulásait.

A panaszkodásnak meg van a helye. Szó sincs arról, hogy mindenki szenvedjen némán. Ahogy arról szó volt, nem baj, ha egy kis lelki támogatásra vágyunk. De teljesen más egy erre irányuló beszélgetés és egészen más, amikor két vagy annál több ember igyekszik problémákat dobálva legyűrni egymást. Pláne, amikor nehéz helyzetben vannak, egyre kevésbé találnak a jelen életükben problémát, ezért előhozakodnak a gyerekkorukkal, de legalábbis valami régmúlt sztorival, nehogy alul maradjanak a versenyben.

 

szenvedes verseny 03

 

Ez valahol egy kicsinyes játék az érzelmi-, és ingerszegény életet élők részére.  Ilyen téren valóban sajnálatot érdemelnek, hiszen sajnálatos, hogy ebben lelik örömüket. Ennek köszönhetik a fényt a napjukban.

 

Ahelyett, hogy azt hallgatnád a hipermarketben sorban állás közben:

 

Legalább az a jó ebben a bezártságban, hogy többet vagyunk együtt. Nem mindig könnyű, de mindent megoldunk együtt. Az orvos is megint talált valami újabb nyavalyát, de nem baj, majd betartom a javaslatokat meg beszedem a gyógyszereket, akkor minden rendben lesz. Remélem, anyám is hamarosan jobban lesz!”

 

Válasz: „Én is most, hogy egyedül vagyok, több időm jut magamra és azokra, amiket régóta szerettem volna megtenni. Az orvos nálam is újabb betegségeket talált, de úgy vagyok vele, mint te, igyekszem mindent megtenni azért, hogy jól legyek. Most is remekül érzem magam. A szüleim is biztosan meg fognak gyógyulni.”

 

Ritkán hallani efféle pozitívabb megközelítésű beszélgetéseket. Pedig mennyivel építőbb is lenne önmagunk és a másik számára is. A derűlátás erőt adna nekünk és a másik félt is motiválhatná. De persze az ilyen jellegű beszélgetéseknél is át lehet esni a ló túloldalára, amikor az emberek a „Ki van jobb helyzetben.” című versenyt kezdik játszani. Ám az egy másik cikk.

 

A „Ki van rosszabb helyzetben” játékosai energiavámpírok, akik nemcsak magukat, de másokat is folyamatosan lehúznak, mígnem tényleg olyan szar lesz az életük, hogy önigazolásként tekinthetnek majd rá. Nem látják be: igazából ebben a játékban csak vesztesek vannak.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Ha annyira várod a szart, ne csodálkozz azon, ha meg is kapod!

 

 TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

 

képek: unsplash

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!