Az enneagram célja, hogy megtanuljuk megfigyelni és összehangolni magunkat. Amikor megtanuljuk tudatosan érzékelni személyiségünket, az egyre átláthatóbbá fog válni és így sokkal közvetlenebb módon észlelhetjük valódi lényegünket. Továbbra is működünk és létezünk majd világunkban, de mindinkább ráébredünk saját, egyéni önvalónkra. Ha változtatni szeretnénk magunkon, akkor próbáljuk meg tudatosan beépíteni az előnyös vonásokat, a negatívakról meg szokjunk le.

 

nyolcas enneagram 01

Kép: Pixabay.com

Negatív mintázataink stressz esetén jelentkeznek. Érdemes visszaigazolást kérnünk szűk környezetünktől, milyennek látnak minket stressz helyzetben? Hogyan viselkedünk számunkra kényelmetlen, kínos, dühítő, sértő, bántó helyzetben? Dinamikánk megértése hatékonyan közelíti meg tudattalan sérelmeinket és kompenzációinkat, ami gyógyuláshoz vezethet. Az enneagram szerint minden személyiségtípusnak vannak szomszédos szárnyai. Beazonosított típusunk szerint a szomszédos típusok vonásait is hordozzuk dinamikánkban. Nézzünk egy példát: Tételezzük fel, hogy az Én típusom 8-as személyiségtípus, akkor jellemző még rám a 7-es és a 9-es személyiségtípusokból valamely vonás. Ezt a plusz két típust szárnynak vagy színezetnek hívjuk. Ha például a 8-as személyiségtípusom a 7-es szárny felé hajlik, az jelentheti azt, hogy rámenősebb vagyok, ha a 9-es szárny dominál akkor inkább a csendes erő jellemez.

A mai írásban az 8-as alaptípust és szárnyait fogjuk elemezni.

Ha a következő 10 kérdésből legalább 5-re igennel válaszolsz, akkor a Nyolcas alap személyiségtípusba tartozhatsz. Kérlek hagyj időt a kérdések megválaszolására, ne csípőből reagálj.

1. Kedveled az izgalmat, a nyüzsgést, az energikus embereket?

2. Az emberek bátornak tartanak?

3. Van, hogy kemény és rámenős vagy?

4. Környezetedből érkezett már panasz arra, hogy néha nem veszed figyelembe mások szempontjait?

5. A függetlenség és az önállóság fontos számodra?

6. Szereted felpörgetni a dolgokat és motiválni az embereket?

7. Támogatod a hátrányos helyzetűeket?

8. Fontosabb számodra, hogy tiszteljenek, mint hogy szeressenek?

9. Ami a szíveden, az a szádon?

10. Hajlamos vagy túlzásba vinni az élvezeteket? (evés, bulizás, vásárlás, stb... )

Ha mostanra megválaszoltad a kérdéseket és az 8-as személyiségtípusba tartozhatsz, akkor nézzük vajon melyik szárnyad felé hajlasz? Ezt onnan fogod megtudni, hogy az olvasottak közül, amivel könnyen azonosulsz magadban, akkor az lesz érvényes rád.

Nyolcas személyiségtípus:

Rendkívül önálló és egyáltalán nem szeret másoktól függni. Amire szüksége van megszerzi, bármi áron. Úgy érzi, ha az életben jutni akar valamire, az csak konfliktus, harc és bizonyos veszteségek árán lehetséges. Érdekeit megvédi, tudja hogyan kell eredményeket elérni. Tudja, mikor kell dicsérni, jutalmazni másokat, de azt is, hogyan gyakoroljon nyomást annak érdekében, hogy mások elvégezzék a dolgokat. A körülötte lévőkről, akikkel él vagy dolgozik, azt gondolja, "ő az emberei". A gyengeséget úgy fogja fel: - Az csak bajt okoz! Erős akarata van, nem egykönnyen adja fel a dolgokat, nem szokott meghátrálni. Attól érzi magát jól, ha olyan dolgot tehet, amiket mások nem. Hirtelen haragú, de hamar túlteszi magát rajta. Nem könnyű környezetének vele, mert alapállása a támadás. Bármit mondanak neki, azt érzi, meg kell magát védeni. Mások irányítása alá nem akar kerülni, és folyamatos ellenállásban van azzal, hogy bárkinek le legyen kötelezve. Karizmatikus, mind fizikai, mind szellemi adottságai képessé teszi őt arra, hogy másokat meggyőzzön. Környezetében változásokat idéz elő. Már fiatalon tisztába jön erejével, akaratával, kitartásával azon tulajdonságaival, melyeket másokban is keres. Csak egy másik erős ember bírja ki mellette, szeretteit utolsó leheletével is megvédi.

Az alábbi idézet jellemző rájuk:

“ Már gyerekkoromban is tudtam, mi akarok lenni - főnök. “

-Wilma Vaught, dandártábornok.

 

nyolcas enneagram 05

 

Nyolcas típus Hetes színezete:

Az erős Hetes színezettel rendelkező Nyolcas típus társaságkedvelő, ambiciózus, lobbanékony. Több kockázatot vállal, céljai elérése érdekében agresszív hozzáállás is jellemezheti. Karizmatikus, cselekvésorientált, hatni akar a világra. Remek érzéke van például ahhoz, hogyan állítson mások elé olyan kihívásokat, amelyekkel kitolhatja a képességek határait, amiből aztán meglepő eredmények születhetnek. Szereti a kalandos életet, a kockázatvállalást. Általában nagy tervei vannak, és a támogatás megszerzése érdekében hajlamos “nagy ígéreteket” is tenni, amiből aztán vagy lesz valami, vagy nem. Beszedés és nyílt, páratlan önbizalommal. Gyakorlatias, versengő, nem nagyon érdekli, hogy mások kedvében járjon. Türelmetlen, impulzív hagyja, hogy az érzelmei vezéreljék. Kicsi az esélye annak, hogy a harc elől meghátráljon.

 

nyolcas enneagram 03

 

Nyolcas típus Kilences színezete:

Az erős Kilencessel rendelkező Nyolcas stabil, támogató partner, türelmes, visszafogott. Higgadtan érvényesíti befolyását, hűvösebb magatartás jellemzi. Egészséges minőségben az erő, a magabiztosság és az elszántság csendes szilárdsággal, laza lelki nyugalommal párosul. Nem hagyja, hogy nyugalmát bármi megzavarja. Természete melegszívű, családközpontú, hatalmát a többiek védelmezése útján fejezi ki. Lelkialkatában kevesebb a törtető hozzáállás, általában csendes, a feltűnés nélküli életmód híve. Hajlamos a lassú beszédre, érzékeny mások nem szóbeli jelzéseire és a testbeszédre. Barátságos, de titokban felméri a vele szemben állót. Stratégiai gondolkodású és óvatos. Lehet makacs, egykedvű és csendben fenyegető típus is negatív minőségben. Ha kijön a sodrából, akkor nagyon heves, hirtelen, de aztán gyorsan el is múlik nála ez az állapot. Ingadozhat az összeütközés és a békülékenység között. A kiegyensúlyozott Nyolcas típus támogató, védelmező partner és barát. Hűsége, őszintesége, bőkezűsége és lelkesedése környezetére is átragad.

 

nyolcas enneagram 04

 

Az írás tájékoztató jellegű, de nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

A következő írásban a Kilences típus és annak szárnyaival fogunk foglalkozni. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt, kérlek olvass továbbra is minket.

                                                                                                                                  Mészöly Kriszta

 Karakterológus

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Milyen színezetei lehetnek a Hetes személyiségtípusnak?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!