Az enneagram célja, hogy megtanuljuk megfigyelni és összehangolni magunkat. Amikor megtanuljuk tudatosan érzékelni személyiségünket, az egyre átláthatóbbá fog válni és így sokkal közvetlenebb módon észlelhetjük valódi lényegünket.

enneagram egyes 01

Kép: Pixabay.com

Továbbra is működünk és létezünk majd világunkban, de mindinkább ráébredünk saját, egyéni önvalónkra. Ha változtatni szeretnénk magunkon, akkor próbáljuk meg tudatosan beépíteni az előnyös vonásokat, a negatívakról meg szokjunk le. Negatív mintázataink stressz esetén jelentkeznek. Érdemes visszaigazolást kérnünk szűk környezetünktől, milyennek látnak minket stressz helyzetben? Hogyan viselkedünk számunkra kényelmetlen, kínos, dühítő, sértő, bántó helyzetben?

Dinamikánk megértése hatékonyan közelíti meg tudattalan sérelmeinket és kompenzációinkat, ami gyógyuláshoz vezethet. Az enneagram szerint minden személyiségtípusnak vannak szomszédos szárnyai. Beazonosított típusunk szerint a szomszédos típusok vonásait is hordozzuk dinamikában. Nézzünk egy példát: Tételezzük fel, hogy az Én típusom 1-es személyiségtípus, akkor jellemző még rám a 9-es és a 2-es személyiségtípusokból valamely vonás. Ezt a plusz két típust szárnyként hívjuk. Ha például az 1-es személyiségtípusom a 9-es szárny felé hajlik, akkor befeléfordulóbb vagyok, ha a 2-es szárnyba hajlik, akkor könnyebben fejezem ki érzéseimet.

A mai írásban az 1-es alaptípust és szárnyait fogjuk elemezni.

A következő 10 kérdésből, ha legalább 5-re igennel válaszolsz, akkor az Egyes alap személyiségtípusba tartozhatsz. Kérlek, hagyj időt a kérdések megválaszolására, ne csípőből reagálj.

- Szeretetedet cselekvéssel fejezed ki?

- Szereted, ha a dolgok rendezettek és minden a helyén van?

- A feladatok teljesítése nagy örömmel tölt el?

- Bosszant, ha valaki félvállról veszi munkáját?

- Ahhoz, hogy elkerüld a bírálatokat, igyekszel mindent a lehető legjobban csinálni?

- Józanul gondolkodsz, gyakorlatias vagy, két lábbal a földön állsz?

- Gondosan megtervezed napjaidat, hogy mindenre jusson idő?

- Általában komoly vagy és sokat aggódsz?

- Rendszerint többet teljesítesz, mint amennyi a te részed?

- Ragaszkodsz elveidhez?

Az Egyes típus a tökéletességre és a helyes cselekvésre törekszik. Nagyon igényes, de ez nem mindig a külsőségekben, inkább a politika, vallás, az etikai kérdések és az elvek terén jelentkezik. Például Puzsér Róbert Egyes típus.

Az Egyes típus szabálykövető, nehezen viseli és dühíti őt, hogy miközben ő ragaszkodik a maga által felállított szabályokhoz, mások szabadon, saját kedvük szerint élik életüket. Amikor mástól nem azt kapja, amit elvár vagy környezetében valaki nem végzi el a dolgát, az nagyon bántja vagy bosszantja az Egyes személyiségtípust. Korrektségre törekszik, szervezettsége magas szintű, józan gondolkodás jellemzi. A szabályokat és a mértéket szem előtt tartja, folyamatosan fejleszti magát. Bármilyen nehézséggel is találkozik, onnan közelíti meg, hogy képes lesz értelmes, józan felnőttként megoldást találni. Vezetői hajlama jó eséllyel viszi előre a ranglétrán, mindegy, hogy ezt cégen belül vagy magánzóként éri el. Hosszú órákat képes dolgozni egyedül. Főként társadalmi kérdésekkel, szabályokkal, kapcsolatos elvárásokat képvisel életterületein. Adottsága a strukturált, rendezettségben való gondolkodás. Erősen célorientált, az elég jónál is jobbat akar. Elvei és ideáljai késztetik a nagyobb teljesítményre, lelkiismeretes megbízható, a tettek embere. A családot, a hagyományos dolgokat tiszteli és értékeli. Környezetét a helyes cselekvésre készteti, erkölcsi idealizmust áraszt. Mellette meg lehet tanulni, hogy hogyan vállaljuk a felelősséget, (akinek esetleg kimaradt ennek tanulása) ösztönzően hat ránk, hogy dolgaink rendben legyenek. Etikusak, nagy önfegyelemre képesek. Kapcsolatban, mindegy melyik nemről is legyen szó, például egy randin képes a következőt gondolni egy Egyes típus: - Szeretném felhívni magamhoz egy pohár italra, de nem mostam fel, mielőtt eljöttem hazulról, így inkább a következő alkalomra leszek felkészültebb.

enneagram egyes 02

Ha mostanra megválaszoltad a kérdéseket és az 1-es típusba tartozhatsz, akkor nézzük vajon melyik szárnyad felé hajlasz? Ezt onnan fogod megtudni, hogy az olvasottak közül, amivel könnyen azonosulsz magadban, akkor az lesz érvényes rád.

1-es típus, 2-es szárnnyal:

Az erős Kettes szárnnyal rendelkező Egyes típus szenvedélyesebb, optimista, segítőkészebb, empatikusabb, figyelemre éhes és számonkérő. Együttérzőbb, őszintén az emberiség javára törekszik. Nyíltabb, jobban élvezi a másokkal való kapcsolatot. Jó érzéke van a politikához vagy minden olyan munkához, ahol nagy hasznát veszi diplomatikus magatartásának. Rendkívül aktív, de igen agresszívan is megnyilvánulhat. Amikor frusztrált, kritikus lesz, ingerlékenyen és hangosan jelzi elégedetlenségét. Cselekvésorientált.

enneagram egyes 03

1-es típus, 9-es szárnnyal:

Az erős Kilences szárnnyal rendelkező Egyes típus hűvösebb, személytelenebb, objektívabb, távolságtartó és makacs. Józan ítélőképessége fejlett és bölcs. Lehet benne valami elvonulásra hajlamos jelleg, introvertált. Érzelmileg visszafogott ugyan, de kedves. Az erős Egyes alapkarakterrel ellentétben szelídebb, kevésbé eltökélt. Idealisztikus lehet, örökké a tökéletest keresi. Szeret egyedül lenni és olyan helyzeteket keres, ahol egymagában dolgozhat. Nem szeret foglalkozni az emberi kapcsolatok kuszaságával. Elitista természetű.

enneagram egyes 04

Az Egyes típus mindkét szárnya lágyítja az egyébként elég feszült személyiségét. Ha szeretnéd oldani komolyságod és merevséged, akkor erősítsd Kilences szárnyad nyugalmát és lágyságát, ám kerüld a Kilences makacsságát. Kettes szárnyad segíthet kifejezésre juttatni érzelmeidet, gondoskodásodat, de ne neheztelj partneredre, ha nem fogadja meg tanácsodat.

A kiegyensúlyozott Egyes típus sokra képes, bölcs és igazságos döntéseket tud hozni. Realista, megértő, elfogadó és időnként remek a humora.

Az írás tájékoztató jellegű, de nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

A következő írásban a Kettes típus és annak szárnyaival fogunk foglalkozni. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt, kérlek olvass továbbra is minket.

                                                                                           Mészöly Kriszta

Karakterológus

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hogyan viselkednek a 2-es, 3-as, és a 4-es enneagram érző személyiségtípusok a párkapcsolatban?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!