Nagyon sokan vallják azt, hogy mindenki hazudik. Mint ahogy egyesek szeretnek különbséget tenni hazudás és füllentés között. Tény, hogy a hazugság, hazugság. Legfeljebb a mögötte húzódó szándék a nem mindegy. Azért hazudunk, mert féltjük a bőrünket, mert nem akarunk valakit megbántani vagy mert így akarunk valamiféle előnyhöz jutni? Az sem mindegy, hogy hetente egyszer vagy minden áldott nap hazudunk.

 

 

mindenki hazudik 01

Kép: pexels.com

 

Mindenki hazudott már életében. Valahol ez természetes és elkerülhetetlen. Van, aki tanult egy esetből, vagy alapból nem a hazugság híve, ezért törekszik arra, hogy igazat mondjon. Ettől még lehet valaki alapjáraton őszinte és egyenes, de időnként még az ő szájukat is elhagyhatja egy-egy hazugság, ha úgy ítélik meg, szükség van rá, nincs más választás.

 

Egy-egy kegyes hazugság a partnerünk vagy a gyermekünknek belefér. Bocsánatos bűn. Egy kis füllentés a főnöknek a késéseinkről vagy hogy miért nem vagyunk még készen. Sokan mondják, hogy vannak bocsánatos hazugságok, amik azt a célt szolgálják, hogy ne bántsunk meg mást, mert az igazság valamiféle lelki sérüléshez vezetne. Ezt sokan hajlandóak is elnézni. Ám mikor azért hazudunk a felettesünknek, mert félünk bevallani, hogy hibáztunk és tartunk a további szankcióktól, az már erős hazugság. Ahogy az is, mikor lazán letagadjunk a barátnőnk előtt azt, hogy mi pletykáltuk ki a titkát és talán még meg is próbáljuk másra terelni a gyanút. Ez már gáz. Bár bocsánatosnak tűnik az, hogy megittuk az összes tejet és rákenjünk a tesónkra a dolgot, akire ezért pikkelni fog az anyánk, de itt kezdődik minden. Ha már itt nem tanulunk meg felelősséget vállalni, hanem a biztonságot ígérő hazugságot választjuk, akkor később még nagyobb hazugságukat leszünk hajlamosak mondani. Mert azt látjuk: beválik.

 

Ezeknél szimpla gyávaságról van szó. Hogy félünk a következményektől, a munkahely vagy a barát elvesztésétől. Tipikus példa erre a megcsalás: tagadunk, hazudunk, mert félünk az ordítástól, a hisztitől, a veszekedéstől, hogy kirúgnak bennünket. Kényelmesebb elhallgatni az igazat vagy hazudni, mintsem odaállni a másik elé gerinccel. Van, aki megteszi, de nem sokan, az biztos.

 

mindenki hazudik 02

 

Aki pedig nem félelemből, az érdekből hazudik. Gondolj csak a sok átverésre. Vedd meg ezt 50 ezerért masszázsbérletet, és kapsz cserébe valamit, amit nem neveznél masszázsnak, vagy semmit sem kapsz, mert még a szalon sem létezik. Talán te is beleszaladtál már pát átverésbe, amikor nem azt kaptad, amire számítottál vagy semmit sem kaptál. Persze ez már durva hazugság, de az üzlet világa is gyakran így működik. Az okosak, trükkösek kicsalják a pénzedet, és nem érdekli őket, hogy másnap te nem tudsz mit adni a gyerekednek.

 

De ha nem ilyen drasztikus példát nézünk, akkor ugyanúgy durva hazugság az, amikor manipulálunk másokat. Mikor elhitetjük valakivel, hogy semmirekellő, tehetségtelen, értéktelen csak azért, mert irigyek vagyunk rá vagy a helyét akarjuk a melóhelyen és elszeretnénk érni, hogy felmondjon. És az is kegyetlen hazugság, mikor azt állítod, szeretsz valaki, de csak a pénze kell vagy hogy általa valamiféle előnyhöz juss.

 

Ha jobban belegondolsz, ezernyi okunk és lehetőségünk van hazudni. Hazudhatunk a párunknak, családunknak, gyerekünknek, barátunknak, főnökünknek, idegeneknek, mindenkinek. Igazából mindig csak az ok és a mérték nem mindegy. Egy kis füllentés vagy egyenesen pofánhazudunk. Mindig helyzettől függ. De kár tagadni, attól még hazudunk vagy tagadjuk az igazságot. Akár az egész életünket kikövezhetjük apró hazugságokkal. El lehet így egyengetni egy barátságot meg egy házasságot is. Igen, szeretem, hogy éjfélkor még dobolsz. Közben szíved szerint belefojtanád egy kanál vízbe, hogy elhallgasson. Vagy igent mondasz egy olyan programra, amire a legkevésbé sem vágysz. Beleegyezel abba, hogy a férjed kipróbáljon rajtad valamit, de totálisan undorodsz még a gondolatától is. Hazudsz, hogy nekik jó legyen. És magadnak is, hogy neked is jobb legyen: behazudod a túlórát és közben beülsz egy kávézóba, hogy végre egyedül lehess. Behazudod a hányás-hasmenéses járványt, mert nincs kedved kimozdulni otthonról. Apró kis szívességek a másiknak, netán magadnak? Vagy csúf hazugságok, amivel csak rombolod a kapcsolataidat és önmagadat?

 

mindenki hazudik 03

 

Hiszen azt hihetnéd, hogy ezek a hazugságok építenek és összetartanak. De az igazság az, hogy idővel mindig kiderül az igazság vagy megteszi a hatását és megmérgez téged vagy a kapcsolatodat. Amikor folyton lenyeled a valódi véleményedet, gondolatodat, érzésedet, megmérgezed magad. Ahogy a kapcsolatodat is azzal, hogy a másokat az orruknál fogva vezetsz. A hazugság nem más, mint egy lassan ölő méreg.

 

Az is tény, hogy mindenki tud hazudni. Van, aki jobban, más kevéssé. Egyesek profin űzik, szemrebbenés nélkül, mintha ez lenne a szuperképességük. Az ilyen embereket nem csodálni kell, hanem tartani tőlük, mert veszélyesek lehetnek. Ők szoktak a kegyetlen manipulátorok lenni vagy éppenséggel a bűnözők. A hazugság lehet képesség, lehetőség, csak éppen erény nem.

 

Az viszont igen, ha tudatosan törekszünk arra, hogy minél kevesebbet hazudjunk és minél egyenesebbek, őszintébbek legyünk. Ne az érdekeljen, hogy „de más is hazudik”. Te ne más akarj lenni. Tartozz a kivételek közé, akik keveset, bocsánatosat vagy kitudja… talán egyáltalán nem hazudnak!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Félek, hogy a párkapcsolatom egy nagy átverés és csalódás lesz a vége. - Ismerős érzés?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!