Azok az emberek, akik éreznek magukban késztetést, hogy tegyenek is valamit az életükért, azok cselekedni is fognak, hiszen tudják, hogy mi az, amin változtatni kell. Ezek az emberek merészek, bátrak és ettől válnak erőssé és megállíthatatlanná.

 

Kép: pexels.com

 

Van úgy, hogy el is indul az illető a saját kis útján, hiszen ő akarja irányítani a saját életét. El is megy néhány motivációs előadásra, ahol akkora löketet kap, hogy szinte szárnyalva megy onnan haza. De amint belép az ajtón, ez a nagy lelkesedés szépen fokozatosan kezd alább hagyni. Tudod mi ennek az oka? Nem vagy képes fenntartani a változáshoz szükséges energiádat és nem azt a rezgést bocsájtod ki magadból, ami az előadás után még aktívan benned élt. Ezért az ösztönző ötleteid lassan, de biztosan feledésbe is merülnek. Így viszont csak fölösleges időráfordítás és pénzkidobás volt az egész. Pedig motiváció nélkül elvesztél.

 

Hogyan tudod fenntartani a motivációhoz szükséges szintet?

Rengeteg tréner alkalmazza azt a tanítást, hogy egy bizonyos feladatról írj egy listát és minden lehetséges hozzákapcsolódó érzelmet is társíts hozzá! A pozitív dolgokból látni fogod, hogy mi az, ami örömet okoz a folyamat során, a negatív dolgokból pedig egyértelműen kitűnik, hogy mi az, amit másképpen kell csinálnod. Ez az ún. érzelmi motiváció, ami hosszútávon sajnos nem is a leghatásosabb módszer, sokan hamar abba is hagyják, viszont önismeretileg egy jó kiindulópont.

 

Viszont az intellektusra épülő motiváció, már sokkal hatásosabb módszernek bizonyul. Ugyanis itt már nem az érzelmekre figyelsz, hanem irányítod is azokat. Ha például tudod, hogy edzened kell egy elérni kívánt fizikum érdekében és tudod, hogy ezért tenned kell, ráadásul érzed is magadban a hívást az edzőterembe, akkor nem gondolkodsz semmin, hanem mész.

 

Az elmédben rejlenek a legnagyobb blokkok és nem is tudsz róla

Tegyük fel, hogy értékesítőként dolgozol és azt tűzted ki célul, hogy a bevételeidet 20%-kal növeled minden hónapban. Egy hatékony értékesítőnek ez egy teljesen általános és reális cél, ami teljesen észszerű is. Viszont amikor nem jön a kívánt siker, hiába vagy motivált ugyan, szembetalálkozol a belső blokkjaiddal. Ez a blokk pedig nem is akadály számodra, hanem a kőkemény igazság, amit kegyetlenül beletol az arcodba. Ugyanis az elméd tökéletesen tisztában van azzal, hogy te nem akarsz értékesítő lenni, hiszen mindig is a zene vonzott, ezért a saját alkotásaidon keresztül szeretnél a társadalomnak adni. Tehát bármennyire is erőlteted az értékesítést, mindig zsákutcába fogsz futni.

 

Kép: pexels.com

 

Ilyenkor az összes motivációs technikát ki is próbálhatod, egyik sem fog sikerre vinni. Bátornak kell lenned, hogy felismerd az igazi vágyaidat, mert csak akkor tudsz célt is kovácsolni belőle! És itt jön a lényeg! Olyan célt állíts magad elé, ami egy kicsit meg is ijeszt, mert ha ahhoz bátran tudsz hozzáállni, akkor kétséged ne is legyen afelől, hogy el is éred! Ez a motiváció valódi kulcsa.

 

Hogyan küzdj meg önmagaddal?

A legegyszerűbb megoldás még mindig az, ha naplót írsz magadnak. Ott nyomon tudod követni, hogy mik a blokkjaid és éppen hol tartasz egy adott folyamatban. A tudatalatti lesz a legnagyobb ellenséged, ugyanis ott rejlenek a legnagyobb félelmek, amiket azért mutat meg, hogy meggátoljanak a céljaid elérésében. De ha szembe nézel velük, akkor képes vagy kezelni a helyzetet és életedbe robbanásszerűen érkezik a pozitív változás is.

 

Ezek után újabb célok fognak automatikusan megjelenni az elmédben, egyúttal az életedben is, amik arra fognak kényszeríteni, hogy lépj ki a komfortzónádból! És amint ezt megteszed, a motiváció állandó jelleggel ott lesz az életedben, ami váratlan kölcsönhatásokat hoz magával, amik segíteni fognak téged céljaid elérésében.

 

Állíts magad elé hatalmas célokat, mert az a tapasztalat, hogy a kicsi célokért nem nagyon mozgatják meg magukat az emberek, nem elég a motivációjuk!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

 

 

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!