Mivelhogy sokaknak ez a legfőbb célja, ez motiválja őket, ez határozza meg minden lépésüket: hogy mások szeressék őket. Ezért csináltatnak olyan frizurákat, hogy tetszenek a kedvesnek, ezért viselkednek üresfejű libaként a munkahelyükön mert az a „divat” vagy pasik esetén kőbunkóként. Nagyon sokan vágynak szeretetre, és talán még többen vannak olyanok, akik szinte bármit meg is tennének érte!

 

ne az motivaljon masok szeressenek 01

Kép: Pixabay.com

 

Szeretetku*rvák és Alfanők/Alfapasik és akik közöttük van

 

Egyesek szerint az embereket három kategóriában lehet sorolni. Vannak a szeretetk*rvák, akik akár tudatosan, de mindent megtesznek a szeretetért. Aztán ott vannak az Alfanők/Alfapasik, akiknek nincs kifejezetten igényük a szeretetre, és végül azok, akik köztük vannak…

 

Kezdjük a szeretetk*rvákkal…

 

És azzal, hogy kijelentjük, egyáltalán nem baj, ha az ember törekszik arra, hogy szeressék és elfogadják. De nem ennek kellene lennie az elsődleges céljának és nem is kellene önmagából kifordulnia, hogy elérje azt. Márpedig sokan ezt teszik. Vegyük csak alapul a párkapcsolatokat, ahogy egyértelműen törekszenek arra az emberek, hogy a másik szeresse, kívánja, akarja és mindenféle praktikát bevetnek, hogy magukhoz kössék az illetőt. Képesek feketéből metál szőkére váltani, csontsoványra lefogyni, ribis ruhákat viselni, az ágyban ugyancsak rosszéletűnek és felettébb készségesnek mutatkozni, ha éppen egy olyan pasit fogtak ki, akinek ez jön be. Míg mások eljátsszák a minta felesét, anyáskodnak, mosnak-főznek-takarítanak-kiszolgálnak és mindent megengednek a kedvesüknek. Sokszor olyan szerepet vesznek magukra, amik nem is ők maguk, de tudják, illetve tudni vélik, hogy ez kell a másik fél szeretetéhez.

 

ne az motivaljon masok szeressenek 02

 

 

Hasonló megy végbe a barátok között és a munkahelyen is. Az ember bekerül egy adott közegbe, társaságba, aminek van valamilyen atmoszférája. Mondjuk többségében sznobok vannak ott, értelmiségiek vagy éppen „egyszerű” emberek. Aki szeretetre vágyik és arra, hogy beilleszkedjen, felveszi az adott stílust. Oké, új helyen, új barátnál érdemes nyitni a másik felé, megismerni a világát és kicsit asszimilálódni. Nem baj, ha a magányos farkas típusú ember legalább egy-egy szünetben kimegy a kollégákkal barátkozni a parkba – mert ott mondjuk ez a szokás. Ám nem kell teljesen a „mag” részévé válni és megadni neki magunkat. Nem kell felvenni ugyanazt a bunkó, sznob, hímsoviniszta, feminista, hülye liba stílust, ami esetleg a munkahelyen „trendi”.

 

ne az motivaljon masok szeressenek 03

 

Vagy attól még, hogy a barátai körnek többsége nagy pasi vagy éppen nőfaló, szerencsejátékos, minden este lerészegedős, kárörvendő, bosszúálló, másokat hangosan kifigurázó vagy bármilyen is legyen, nem kell azt sem teljesen leutánozni.

 

Aztán ott vannak az Alfanők és Alfaférfiak, akik azt mondják, nincs szükségük mások elismerésére, dicséretére, szeretetére. Rájuk mondják sokan, hogy hajlamosak arra, hogy egoisták legyenek, mert tökéletesen meg vannak elégedve magukkal, a külsejükkel, tehetségükkel, elért eredményeikkel vagy ambiciózus alkatok lévén keményen dolgoznak azért, hogy megszerezzék, amit akarnak. Ők nem törődnek mások véleményével, nincs igényük arra, hogy mások szeressék őket. Persze szeretnek népszerűségben fürdőzni, de tökéletesen meg vannak anélkül is, eszük ágába nem jutna megdolgozni érte. Továbbá ők úgy vannak vele, senki kedvéért nem fognak megváltozni, őket úgy kell elfogadni, ahogy vannak.

 

Végül ott vannak azok, akik mondhatni a kettő között állnak. Akik egészséges önképpel rendelkeznek. Nem mondják, hogy nincs szükségük szeretetre, sőt, nagyon is társas lények, de nem is görcsölnek azon, hogy kivívják. Úgy szeretik magukat, ahogy vannak. Ettől függetlenül szeretnek szeretve lenni, és hajlandóak is törekedni érte, ha látják, hogy a dolog kölcsönös. Mivelhogy teljesen normális, ha időről-időre két pár vagy barát próbál a másik kedvében járni.

 

ne az motivaljon masok szeressenek 04

 

Összefoglalva: csak azért, hogy elfogadjanak és szeressenek, nem kell világi birkává válni és ész nélkül becsatlakozni a csordába. Tégy lépéseket az elfogadásért, légy rugalmas, de ne veszítsd el önmagadat, a személyiségedet, az egyéniségedet. Mert ha te nem fogadod el magadat úgy, ahogy vagy és nem szereted, hogy várhatod el, hogy más megtegye? Főleg úgy, ha meg sem ismerteted vele…

 

Arról nem is szólva, hogy nem lehet így élni. Nem élet az, hogy éveken át másnak adod ki magadat, mint aki vagy, hogy szerepet játszol, őszintétlen vagy. Fel fog emészteni vagy egyszer meg is unhatod, hogy aztán felrobbanj a hosszú hónapok óta tartó szorongástól, stressztől, félelmektől, színjátszástól.

 

De az az önbizalomhiányos élet sem normális, mint amilyet az élhet, aki függ mások szeretetétől. Az olyan ember sokszor szomorú gyerekkorral bírhat, nem kapott elég szeretetet, figyelmet a szüleitől, nem voltak barátai és talán felnőttként sem alakult jobban a helyzete. Megcsalták, kihasználták. Esetleg valamiért azt a rossz következtetést vonta le, hogy csak akkor fogják szeretni mások, ha mindent meg tesz azért, mert őt magát, valamiért nem lehet szeretni csak akkor ha szándékosan megszeretteti magát. Majdnem jó is a gondolatmenet, mert a kapcsolatokért dolgozni kell, de sosem azért, hogy szeressenek. Ugyanis vagy úgy szeretünk valakit, ahogy van, önmagáért vagy sehogy. Ha már megakarjuk változtatni a másik felet, az nem szeretet. Felhívhatjuk a figyelmét a rossz tulajdonságaira, idegesítő szokásaira, de ha már elvárjuk, hogy megváltozzon, akkor nem önmagáért szeretjük, hanem a kialakított képért. Ebbe a csapdába esnek bele azok is, akik másnak mutatkoznak, mint amilyenek. A kölcsönös szeretetnek könnyen létre kell jönnie. Ha már erőlködünk érte, az nem igazi. Imádhatunk valakit amellett, hogy disznó viccei vannak, nem bírja megállni, hogy ne röfögjön vagy szeret panaszkodni, netán túl naiv. Hogyha képesek vagyunk így őszintén elfogadni. Ezzel azt akarom mondani ne tökéletes, hanem önmagad akarj lenni. Úgyis megtalálod azt, aki önmagadért fog szeretni. Erre utal a „zsák” a foltját. Persze az sem elítélendő, ha te jobb akarsz lenni és törekszel azért, hogy így legyen, de annak is akkor van értelme, ha önmagadért teszed és azt is addig, amíg jól esik.

 

Tehát a lépéseidet az határozza meg, hogy magaddal jó legyél, magadat megtanuld szeretni és nem pedig az, hogy mások szeressenek!

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Amíg belül nincs rend, addig kívül sem lesz! - Csak te teheted magadat boldoggá!

 

7 dolog, amivel elkerülheted a szeretethiány okozta betegségeket

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!