Fogadok legalább egyszer – ha nem mindennap! – de te is beleesel abba a csapdába, hogy másokhoz hasonlítgatod magad. Neki nagyobbak a cicijei, több a pénze, sikeresebb, luxus autója van és álompasija. Majd felteszed a kérdést, hogy neked miért nincsenek meg ezek és jöhet az önmarcangolás: mert csúnya vagyok, lapos mellű, tehetségtelen, csóró és már el is kenődött a sminked a tükör előtt, ahogy azt nézed, hogyan sírsz. Hagyj már fel ezzel! Ne irigykedj, hanem csináld meg, amit akarsz!

 

masokhoz hasonlitgat 01

 

Kép: Shutterstock.com

 

Hidd csak el, nem lehet hosszú távon úgy élni, hogy minden áldott nap irigykedsz másokra. Azt nézed ki a szebb, az okosabb, a tehetségesebb, a sikeresebb. Mert meg fogsz zakkanni. Ráadásul a kapcsolataidat is alááshatod vele. Hogy miért?

 

Nagyon egyszerű a képlet. Önbizalomhiányban szenvedsz, ezért irigykedsz másokra, emiatt vagy féltékeny. Ezáltal egyre növekszik benned a feszültség és a stressz, amit kivetítesz a kapcsolataidra. Egy felől, mert egy idő után mások is látni és érzékelni fogják, hogy valami nincs rendben veled, és mert ugrani fogsz akkor, ha őket éri siker vagy valami jó. Képtelen leszel szívből azt mondani a barátnődnek, mikor elmeséli, hogy megkérték a kezét vagy hogy előléptették, hogy „gratulálok”, mert szíved szerint inkább átharapnád a nyakát. Vagy ha netán „olyat” csinálnak. Mondjuk a párod megnéz egy nőt és te azt hiszed, mindjárt szerelmes lett a push up fenekébe, valójában meg csak a ruhája mintázatát nézte. Elhinnéd? Persze, hogy nem, pedig tényleg van ilyen! Egy idő után szabályosan elűzöd magadtól az embereket, de akkor már késő lesz. Ott leszel egyedül, nyakig a depressziódban, amit az önsanyargatásoddal okoztál magadnak és azzal, hogy elkergetted a szeretteidet.

 

masokhoz hasonlitgat 03

 

Feltétlenül meg kell várnod, míg ez bekövetkezik? Ha már most tudod magadról, hogy ilyen vagy, akkor állíj le! Láthatod, hogy csak az apokalipszist indíthatod el azzal, hogy nem rakod rendbe a lelkedet és hagysz fel azzal, hogy másokhoz hasonlítgatod magad!

 

Mit tudsz te róluk?

 

Belegondoltál már abba, hogy az, akit úgy irigyelsz, mit kellett tennie, kiállnia, elszenvednie, hogy eljusson oda, ahol most van? Fogalmad sincs az élettörténetéről, nem tudhatod milyen út vezetett ahhoz, hogy most szép, sikeres, esetleg gazdag legyen. Nehogy azt hidd, hogy biztos az ölébe hullott, örökölte a pénzt vagy az adottságait vagy egy gazdag férj megtámogatta. De ha még így is van, akkor sem biztos, hogy ő nem tette hozzá a magáét! Te csak azt látod, hogy most milyen, de nem ismered az árát, amit fizetett érte. Lehet azt mondanád: így nem is kell.

 

Ám tegyük fel, ismered azt a nőt, aki tényleg csak azért lett gazdag és sikeres, mert felszedett egy gazdag csávót. Ha így is van, miért lennél rá féltékeny? Akár te is megteheted ugyanezt. Ő így vette kezébe a sorsát és érte el a célját. Meg aztán lehet, hogy cserébe el kell viselnie, hogy a férje megcsalja, de még az is megeshet, hogy ő nem is szereti. Neked is ilyen áron kellene mindaz, ami neki van?

 

masokhoz hasonlitgat 05

 

Mikor legközelebb valaki kapcsán elfogna a maró irigység, jussanak eszedbe ezek a dolgok és még az is lehet, hogy rájössz, a te életed pont úgy jó, ahogy van!

 

Ám ha továbbra is többet akarsz, az sem baj! Van itt néhány okosság, ami segít leszámolni az önértékelési problémákkal, az irigykedéssel meg a féltékenykedéssel:

 

1. Tudatosítsd magadban az előnyös tulajdonságaidat!

 

Jó, lehet nincsenek hatalmas tejcsárdáid vagy top modell alakod, még csak gazdag sem vagy, de mi másod van? Teltkarcsú formád, amit egyébként imádnak a pasik? Vagy eszed? Tehetséged? Hatalmas a szíved és sokan szeretnek? Igenis, a lehető legőszintébben vedd górcső alá milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezel.  Így mikor legközelebb pocskondiáznád magadat a tükörben, inkább ezeket sorold el!

 

masokhoz hasonlitgat 06

 

2. Ha valami nem tetszik, változtass rajta!

 

Utálod, hogy túlsúlyos vagy? Eleged van abból, hogy egy kisboltban dolgozol? Unod, hogy neked mindig csak a pocsék pasik jutnak? Akkor tégy ellene! Senki nem mondta, hogy azt kell elfogadnod, amid éppen van, hiszen mindig ott a lehetőség a kezedben, hogy változtass azon, ami nem tetszik, legalábbis a lehetőségeidhez képest. Menj és kezdj kondizni, iratkozz be egy iskolába, tanulj másik szakmát, csinosítsd ki magadat és váltsd le a pasidat! Akiket irigyelsz, ők is tettek a maguk módján azért, hogy meg legyen nekik az, ami.

 

3. Nincs helye kételynek!

 

Hogyha belevágsz, onnantól kezdve ne kételkedj magadban. Hagyd a maszlagot, hogy ez neked úgy sem fog össze jönni, meg miért pont neked sikerülne. Semmi pesszimizmus. Ideje elővenned a pozitív gondolkodást és az optimizmust. Ha te nem hiszel a személyedben és a sikeredben, hogy várod el, hogy bármi jó is történjék veled? Illetve, ha te nem látod magadat szépnek, kívánatosnak, okosnak, hogy lásson annak más?

 

masokhoz hasonlitgat 04

 

4. Halld meg azt is, ha dicsérnek!

 

Általában, akik mélyen dagonyáznak az önsajnálatban, hajlamosak nem észrevenni azt, amikor valami jó éri őket vagy dicsérik. Egyszerűen vakok rá. Pedig erre különösen oda kellene figyelniük, a pozitív visszacsatolásra. Fogadják el bátran a bókokat, és örüljenek szívből, ha valami kellemes dolog éri őket. Ne menjenek el mellette. Legfőképp akkor, ha a párjuk dicséri meg, mert akkor joggal gondolhatják azt, hogy neki aztán semmi sem jó. Nem is fognak utána többet próbálkozni...

 

5. Vedd körbe magadat pozitív emberekkel!

 

Ahhoz, hogy megvalósítsd a vágyadat kellő türelemre és kitartásra lesz szükséged. Erre jobb, ha felkészülsz. Ezért nem árt, ha olyanokkal veszed körbe magad, akik támogatnak és megértenek, illetve tudod, hogy pozitív visszacsatolást kaphatsz tőlük. Mikor el fogsz gyengülni és meginogna a magadba vetett hited, segítenek talpra állni!

 

masokhoz hasonlitgat 02

 

Hogy végleg felhagyj azzal, hogy másokhoz hasonlítgatod magad, kemény önbizalomtuningra lesz szükséged, mert az mindennek az alapja. Ha szereted és elégedett vagy magaddal, nem fogod a másét nézni. Nem fog érdekelni. De ezért meg is kell dolgoznod!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Mindenkinek megvan a véleménye rólunk - Ne foglalkozz velük!

 

Mi a boldogság? Anyagi vagy szellemi gazdagság? Egy nyaralás? Egy bók? Esetleg csak a katasztrófák üzemzavara?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!