Az is fáj, ha ellöksz magadtól, mint ahogy az is, ha nem nézel rám, haragszol rám vagy semmibe veszel. Ha megütnél, az is biztos fájna. De hiszed vagy sem, néha sokkal, de sokkal jobban fáj az, amikor szavakkal bántasz. Van, hogy egyetlen szó tényleg felér egy tőrdöféssel.

 

 

jobban faj szavakkal bantasz 01

Kép: vk.com

 

Sajnos túl sok lehetőség van arra, ha meg akarunk valakit bántani. Illetve, amivel akaratunkon kívül is meg lehet. Azt hinnéd, hogy a testi bántalmazás a legrosszabb vagy a közönyösség. A passzív agresszió. Nem feltétlenül. Van, hogy a verbális bántalmazás sokkal mérgezőbb és fájdalmasabb.

 

Elhiszem, hogy van olyan, aki észre sem veszi, mit csinál. Fel sem tűnik neki, hogy a szavaival bántalmaz. Mert látszólag nincs külső nyoma. Nem hagy lila foltot, nem vérzünk utána. Csak a lelkünk Vérzik, amikor kritizálnak, amikor szabályosan lerombolják az önbizalmunkat és megpróbálnak eltiporni. Fáj, mikor negatívan minősítenek és kigúnyolnak. Lehet, hogy neki vicces, vagy „nem gondolha komolyan”, de attól még elhangzik és minden egyes szó sérülést okoz. Amikor lehülyéznek bennünket, megjegyzik, hogy felszedtünk pár kilót, hogy sosem érjük el a vágyainkat, sőt, eleve gyerekes marhaság az, amiről álmodunk. Amikor mások előtt megaláznak és azt mondják, hogy otthon a cselédjük vagyunk, nem vagyunk elég nőiesek vagy férfiasak. Mikor megkapjuk azokat a sztereotípiákat, hogy a nő arra való, hogy kiszolgálja a párját, a férfi pedig pénzt keressen és eltartsa. Amikor közlik velünk, hogy sosem vesznek el, mert a házasság szerintük ostobaság.

 

Nem azért fájnak, mert mindannyian világlelkűek vagyunk, vagy mert túlérzékenyek. Biztos vannak ilyenek is, de nem lehet minden esetben erre fogni, hogy a „bántalmazott” a túlérzékeny, a picsogós és neki kellene erősebbnek lennie vagy értenie a viccet.

 

jobban faj szavakkal bantasz 02

 

Igenis van olyan, hogy a bántalmazó a túl sok, túl sértő.  Nem veszi észre, hogy fájdalmat okoz, hogy a keze nem lendül a levegőben, mégis megveri a másik felet. Szavakkal. Talán nem egyszerűen arról van szó, hogy vak, hanem féltékeny, irigy, rosszindulatú, nárcisztikus, aki így akar befolyásolni és megsérteni. Mert sajnos sok olyan ember használja a verbális bántalmazást arra, hogy ők jussanak előnyhöz vagy hogy jobban érezzék magukat azáltal, hogy valakit a földbe döngöltek.

 

El tudom hinni, hogy valaki nem direkt lesz bántalmazó. Hogy fel sem tűnik neki. Talán őt is ugyanígy bántalmazták gyerekkorában és tudat alatt ez a minta rögzült benne, hogy úgy védheti meg magát, ha ő is bántalmazó lesz. De az már az ő felelőssége, ha egyszer valaki erre rávilágít és nem hajlandó tenni ellene és utána is bántalmazó marad.

 

Egy biztos: sosem kell elfogadni a bántalmazást. Nem kell beletörődni. Nem kell így leélni az életedet, néma csendben, eltűrve az örökös bántalmazást, mert azt hiszed, úgy sem lesz jobb. Nehogy azt hidd, hogy ez a te szégyened. Ne szégyelld, hogy bánt és azt se, ha van egy bántalmazód, mert rengeteg más ember is ugyanabban a cipőben jár, amiben te is. Csak nem tudod. Mert nincs rájuk írva. Sokkal gyakoribb jelenség, mint gondolnád.

 

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy ez nekik jár, természetes. Főleg akkor, ha gyerekkorukban is az egyik vagy akár mindkét szülő így bánt vele. Szidta, fenyegette. Hogy dagadék, buta, semmirekellő, kurva lesz belőle, bár csak soha ne született volna meg. Még ha hirtelen felindulásból is mond ilyeneket – mert sokszor ez az igazság – akkor sem tudják elképzelni azt, milyen mély sérelmeket hagynak az emberben, hogy akár örök vagy fél életre megsebzik. Ugyanazt teszik néha az exek, akik azt mondják, senkinek sem fogsz így kelleni, ki akarna tőled gyereket, meg hogy egyedül maradsz örökre. A párkapcsolataink is képesek hazavágni bennünket.

Olykor mindez nem is tudatos, csak az tűnik fel nekünk, minden kapcsolatunk ugyanazt a mintát követi és hogy nincs semmi önbizalmunk. Szorongunk és úgy érezzük, nem vagyunk szerethetők.

 

jobban faj szavakkal bantasz 03

 

Hogyan lehet kimászni ebből? Az egyik megoldást már biztos rávágtad: hátat kell fordítani annak, aki bánt és kizárni az életünkből. Valahol ez is egy megoldás. De még jobb, ha felhívjuk a figyelmét arra, amit csinál. Mert így van esélye bocsánatot kérni, amire nekünk nagy szükségünk van. Ugyanis a bocsánat képes begyógyítani a sebeket. Persze az más kérdés, hogy te képes vagy-e megbocsátani, főleg ha túlságosan fájdalmas, lélektipró megjegyzést kaptál vagy egy ilyen időszakon vagy túl. De tudnod kell, hogy a megbocsátás a te érdekedet szolgálja. Addig nem fogsz felépülni, amíg nem vagy képes megbocsátani. Gondolj csak bele… szavakkal bántott, de szavakkal is teheti jóvá, amit tett.

 

A harmadik lehetőség pedig nem más, minthogy szakértő segítségét kérjük, aki segít újra felépíteni az önbizalmunkat és útbaigazít.

Láthatod, hogy milyen veszélyes, hogy a verbális bántalmazás ugyanannyira romboló, mint a fizikai bántalmazás. Ezért ne menj el mellette. Ne tűrd el, ha valaki megbánt. Ha rendszeresen bántalmaz. Tedd meg ezt a szívességet magadnak! És nehogy azt hidd, hogy csak a nők eshetnek áldozatául, mert sajnos a férfiak is.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Az életem másból sem áll, csak szenvedésből!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!