Sokan tévesen abba a hibába esnek, hogy görcsösen igyekszenek kiradírozni a múltat. Vadul igyekszenek úgy tenni, mintha mi sem történt volna. Azt mantrázzák maguknak, hogy a múltat el kell feledni, el kell engedni, sőt: felül kell írni. De nem! Nem ezt kell tenni! Ezt csak a gyengék teszik és azok, akik menekülni akarnak. Mégis, meddig akarnál menekülni?

 

 

 

elfeledni mult 01

kép: unsplash

 

Mindenkinek van múltja. Sötét, ragyogó, fájdalmas, boldog, emlékezetes. A múlt eseményei pedig nagyban meghatároznak minket. Ahogy alakult az életünk, az nemcsak elvett, hanem hozzá is tett az életünkhöz. Egyrészről gondolhatjuk azt, hogy az alkoholista apánk megfosztott a békés, nyugodt, boldog gyerekkortól. Ám egy másik nézőpontból azt is gondolhatnánk: viselkedése jó példa volt arra, hogy milyen szülővé ne váljak. Nem iszom alkoholt vagy csak mértékkel és sosem ütöm meg a társamat. Ami történt, az nemcsak fájdalmas emlékeket szült felnőtt korra, hanem értékes tapasztalásokat is adott.

 

Ezekre pedig büszke lehet az ember. Ha tanult a sajátja vagy mások múltbéli hibáiból. Hogyha sikerült elsajátítani bizonyos életleckéket. Akkor mégis miért kellene a szégyentől, a félelemtől vagy a fájdalomtól hajtva elrejteni ezeket? Kitörölni? Elengedni? Nem azt mondom, hogy turkálj mindennap a sebedben és emlékeztesd arra magad, kinek köszönheted az erődet vagy a sikereidet. Hanem azt, tiszteld a múltadat és fogadd el. Egyedül vagy akár segítséggel, ha másképp nem megy, de dolgozd fel azokat a részeket, amik most is fájdalmat okoznak vagy kínoznak. Próbáld megérteni, miért történhettek.

 

elfeledni mult 02

 

Ha nem próbálod feldolgozni a múltat, hanem inkább besöpröd a szőnyeg alá, illetve „elengeded”, nem lesz jobb. Lehet, hogy azt hiszed, de tévedsz. Attól még ugyanúgy ott lesz a mindennapjaidban, nem szűnik meg varázslatos módon. Csak kiszínezed, letakarod, elrejted, de újra és újra vissza fog köszönni, miközben folyamatosan gyengíteni fog téged. Olyan, mint egy méreg, ami szép lassan taccsra fog vágni téged. A múlt terhei és árnyai akadályozni fognak abban, hogy boldog és békés életet élj. Nem fogsz tudni szabadon lélegezni. Sosem lesznek kijavítva a múltbéli hibák. Nem javulnak meg a kapcsolatok, nem következnek be a gyógyító beszélgetések, bocsánatkérések és az önmagunkvaló megbocsátás. Amíg minden a szőnyeg alatt pihen, az önbizalmunk, az önbecsülésünk továbbra is sérült lesz.

 

 

Nem lehet addig sem a testünk, sem a lelkünk egészséges, amíg nem nézünk szembe a múltunkkal és úgy tartunk tőle, mint a mumustól. A múltnak olyan hatása van rád, amilyen szeretnéd, hogy legyen. Építhet, de akár rombolhat is. Te döntesz erről. Lehúzhat, maga alá temethet, de fel is emelhet. Igen, fáj újra felidézni a gyerekkori bántalmazást, a sérelmeket. Rosszul esik visszaemlékezni a magányra vagy arra, hogyan alázott meg a férjed. Pokoli érzés megint átélni a kudarcélményeket és az elkövetett hibáidat, amiket szégyellsz. De igenis, ezt kell tenned!

 

elfeledni mult 03

 

Oldozd fel magadat a terhek alól és azokat, akik a fájdalmat okoztak neked a múltban. Nem kell tovább cipelned a lelki terheidet. Ám nem az a megoldás, hogy megpróbálod eldobni őket magadtól vagy elrejteni. Nyisd ki őket és nézz szembe velük. Ez baromi nehéz, de az egyetlen megoldás, ami egy szebb jövőt ígérhet, illetve egészséges testet és lelket adhat.

 

Igen, talán most sérült vagy. Sérült az énképed, és nem vagy képes magadat őszintén szeretni. Nem hiszed, hogy megérdemled a jót és a boldogságot. Ürességet érzel, netán éppen darabokban vagy. Hogyha feldolgozod a múltadat, meg fogsz gyógyulni. Megszűnik a magány, elmúlnak a kétségek, a félelmek. Megtanulsz ismét emelt fővel járni. Újra szeretni fogod magadat és talán azokat is, akik a múltban vétettek ellened. Ez a sikered és a boldogságod kulcsa, máskülönben végig magad alatt fogod vágni a fát.

 

Miért hagynád, hogy a múltad lehúzzon? Gúzsba kössön? Nem a múlt uralkodik feletted, hanem te felette. Most már te határozod meg, milyen hatással van rád. Ha nem akarsz folyton rettegni, sebekkel telve élni, önbizalom- és szeretethiányosan, akkor dolgozd fel a történteket!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A félelem börtönében élünk, ahová saját magunkat zártuk be

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!