Elhiheted, nem azért mondom ezt, mert kotnyeles vagyok és mindenbe beleütöm az orromat. Csak egyszerűen őszinte vagyok.  Ráadásul mivel barátok vagy éppen partnerek, rokonok vagyunk, azt gondolnám, hogy ez természetes. Bőven belefér. De úgy látom nem. Mert ha beleférne, most nem írnám e sorokat és azt is tudom, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával.

 

 

oszinteseg ajandek 01

Kép: airfreshener.club

 

Miért nem hiszed el, hogy azért vagyok őszinte, mert jót akarok? Egyáltalán, hogy merülhet fel benned, hogy sértegetni, bántani akarlak? Tényleg ennyire nem ismersz vagy ilyen sok rossz tapasztalatod van, hogy azt kell hinned, én is csak fájdalmat akarok okozni? Mert akkor az szomorú. Szomorú, hogy ennyiszer megbántottak már téged és még szomorúbb, hogy nem akartál vagy még nem tudtál felgyógyulni, hogy újra megbízz másokban. Hogy lássam a bizalmat a szemedben és nem a haragot. Hogy ne azt üzend: Meg ne szólalj! Hogy ne azt mondd gúnyosan: Kösz szépen. Vagy hogy ne az legyen, hogy hetekig vagy akár hónapokig nem beszélünk, mert úgy berágtál rám.

 

És miért? Mert őszinte voltam. Nem nyersen, ne odacsesztem neked, mint egy darab húst. Szépen tálaltam, de érhetően, ugyanis a virágnyelv nem mindig célravezető. Nem vártam érte hálát. Csak őszinte voltam, mert őszinte vagyok. És mert nem akartam jót vele. Hiszem a szépen tálalt őszinteség valójában ajándék. Igen, örülnöd kellene neki. Hogy tisztellek és szeretlek annyira, hogy őszinte vagyok veled. Megbecsüllek, fontos vagy nekem, ezért nem hazudok, hanem megmondom az igazat.

 

Igenis, örülnöd kellene annak, hogy építelek és segíteni próbálok. Hogy nem hagyom annyiban, hanem szóvá teszem azt, ami veszélyes vagy amivel kárt tehetsz magadban vagy másban, akár fizikailag, akár lelki szinten. Csak meg akarlak óvni. Tudom, hogy nem tudlak mindentől és nem is kell, de legalább egyszer hadd hívjam fel rá a figyelmedet. Nem azért mondom meg, hogy rosszul csinálsz valamit, hogy lejárassalak, hanem azért, hogy tanulj a hibádból. Érted már, miért ajándék? Mert ha nem sértődsz meg rajta, és elfogadod, akkor csak több, gazdagabb lehetsz általa. Hozzájárul az életedhez. A helyesen megfogalmazott és tálalt őszinteség épít és nem rombol.

 

oszinteseg ajandek 02

 

De tudom, hogy nem mindenki bánik vele megfelelően és valaki túl nyersen tálalja. Igen, van, aki bántani akar. Csakhogy az nem én vagyok. Nem mi vagyunk. Rengetegen mondjuk ezt, hogy az őszinteséggel adni akarunk és nem elvenni. Ezért nem lenne szabad egykutyának nézned bennünket és leírni. Változtass a nézőpontodon. Hiszen ez pusztán azon múlik, te miként állsz az őszinteséghez.

 

Tedd fel magadnak a kérdést: Mivel lenne jobb, ha nem lennék őszinte? Szívesebben vennéd, ha az arcodba hazudnék? Azt mondanám jó ötlet házas férfival csalni a párodat? Vagy hogy boldog vagyok melletted, mikor totális boldogtalanságban telnek a napjaim? Igen, barátok, illetve szeretők vagyunk, akiknek támogatniuk kell egymást. Ám nem ész nélkül. Nem az a lényege az ilyen kapcsolatoknak. Az őszinteség arra sarkall, hogy egyenes legyek veled és megmondjam az igazat. Máskülönben, ha csak meggondolatlanul mindenben támogatnálak, mindketten rosszul járnánk. Te egyértelműen bajba kerülhetsz, ha ki akarsz rabolni egy bankot és nem figyelmeztetlek arra, hogy ez mivel jár. De még én is rosszul járhatok azzal, ha azt mondom, nem zavar az alkoholizmusod vagy hogy túl sokat dolgozol és rá fog menni az egészségedre. Mind a kettő végzetes lehet rád nézve és akkor az én lelkem is veled hal.

 

Persze attól még, hogy őszinte vagyok, nem jelenti azt, hogy neked kötelezően hallgatnod kellene arra, amit mondok. Mint ahogy nekem sem tisztem bármit is rád erőltetni és megváltoztatni téged. Eszem ágában sincs. Viszont te meg azt ne kérd tőlem, hogy ne legyek őszinte, mert az olyan, mintha azt kérnéd, ne legyek önmagam. Ha én nem akarlak megváltoztatni, te se akarj engem.

 

oszinteseg ajandek 03

 

Ellenben ha én megadom neked az őszinteség ajándékát, akkor add meg nekem te is.      Valóban, az is igaz, hogy ezt sem viseli el mindenki. Van, aki azt mondja, hogy ő őszinte, ezért legyenek vele is nyugodtan azok és ha ezt megteszi az ember, vége mindennek. Megsértődik egy életre. Ám én nem ilyen vagyok, ahogy sokan mások se. Mondtam már, hogy általánosíts minket. Légy te is őszinte. Miért ne lehetnél az? Nem várom el, hogy hazudj nekem vagy visszakeljen fogni magad. Hogy amiatt legyen rossz közérzeted, hogy nem mersz őszinte lenni, mert félsz, hogy majd megsértődöm. Nevetséges. Szomorú, hogy egyáltalán van, ahol ez így működik.  Sajnos ez is ismerős, én is belefutottam már ebbe. Sokan kérték, hogy legyek őszinte, és mikor az voltam, cserébe megharagudtak és megkaptam, hogy barát, rossz kedves, rossz testvér vagyok.

 

Mégsem adtam fel. Nem mondtam le arról, hogy őszinte legyek és nem is fogok. Ugyanis őszinteség nélkül megrohadnak a kapcsolatok és azok is, akik benne vannak. Valójában az őszinteség szavatolja a kapcsolatokat, ha két ember mindent meg tud beszélni egymással. Ha mindketten képesek arra, hogy őszinték legyenek és arra is, hogy befogadják az őszinteséget. Hogy megértsék, az egy ajándék. Nem sértés.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Már te is mindenre azt mondod, hogy zéró tolerancia?!

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!