Meglehet, hogy most ott feszíti a büszkeség a mellkasodat, mert azt mondod: te őszinte vagy. Csakugyan? Lehet, hogy tényleg az a fajta, aki szemtől szembe megmondja másoknak a véleményét. De önmagadnak is? Ugyanis ha nem vagy magaddal őszinte, hogy lehetnél az másokkal is? Sajnos olyan világban élünk, ahol az őszinteség lassan legendaszámba megy. Mert az emberek félnek.

 

kihaloban az oszinteseg 01

Kép: bustle.com

 

Miért félünk az igazságtól? Hát, mert fáj! Pokolian fáj. Fáj szembenézni azzal, ha a pasink a hátunk mögött megcsal, ha tudatában vagyunk annak, hogy az asszony nem boldog velünk és válni akar. Fáj, hogy a legjobb barátnőd kihasznál, ahogy az is, hogy csak hiszed, hogy jó vagy abban, amit csinálsz, de valójában nem. Szóval közhely, de nem kamu, hogy az igazság fáj. Az is, amit saját magunknak vallunk be és az is, amit mások mondanak nekünk.

 

A megoldás pedig egyszerű, kézenfekvő és kényelmes: hazudunk. Mint a vízfolyás. Mindenki tud hazudni, jobban mondva mindenki képes megtanulni jól hazudni és egy idő után már annyira belejövünk, hogy el is hisszük, majd nem is emlékszünk arra, mit kendőztünk el vele.

 

A hazugság tompítja a fájdalmat és elvakít bennünket. Megadja nekünk azt a hitet, hogy minden a legnagyobb rendben van. Van egy boldog párkapcsolatom, egy jól működő házasságom, a gyerekem szeret, a legjobb barátom egy angyal, én pedig gyönyörű vagyok és tehetséges. Az életünk a hazugságoknak köszönhetően maga lehet a megtestesült álom. Csak az a baj, ha történik valami és lehorzsolódik a felszín vagy valaki a kritikájával, beszólásával megkapargatja a felszínt, mindjárt kiderül, hogy rohadt belül a mézeskalácsház, de semmi baj! Egy kis hazugságvakolat és máris minden a régi.

 

kihaloban az oszinteseg 02

 

Le lehet így élni egy életet. Hogy hazudunk magunknak és másoknak. Port hintünk a szemükbe és azt mondjuk, boldogok, elégedettek és sikeresek vagyunk. Hadd irigykedjenek vagy éppen nyugodjanak meg. Hiszen vannak, akik őszintén aggódnak értünk és néhányan tényleg nem akarjuk, hogy idegeskedjenek miattunk. Erre lehetne mondani, hogy kegyes hazugság, de attól még az. Mások pedig egyszerűen félnek attól, hogy mások mit gondolnak róluk. Félnek attól, hogy lecseszik őket, mert elszúrták a kapcsolatukat, a lehetőségüket, az életüket. Vagy attól paráznak, hogy kinevetik és lenézik őket, mert nem jött be nekik az élet. Annyira szeretnék, hogy elismerjék és hátba veregessék őket, hogy hazugságokkal váltják ki azt, ami nem is járna nekik. Maximum azért, mert jól tudnak hazudni.

 

A legtöbb ember fél valamitől, legyen az szakítás, kudarc, boldogtalanság, magány. A félelem egyik ellenszere a hazugság. A gyenge emberek eszköze. Akik inkább eltitkolják, hogy megcsalták a párjukat, mintsem bevallják neki, vállalva a szakítás kockázatát. Vagy eltitkolják, hogy eltapsolták az összes megtakarítást, mert boltkórban szenved és szégyelli magát. Inkább a sírba viszi a titkot, minthogy a munkahelyén bevallja, hogy az ő hibája, amiért törött vagy romlott árut adtak el. Talán az egyik legrosszabb, mikor nemhogy önmaga, de mások elől is eltitkolja valaki, hogy van valamilyen testi vagy lelki betegsége, mert szégyelli, és úgy csinál, mintha nem lenne.

 

kihaloban az oszinteseg 03

 

De hová vezethet az, ha nem valljuk be azt, hogy hibáztunk, ha valami gond van? Az egyik lehetőségünk egy hosszú és szenvedéssel teli út, ami életünk végéig eltarthat. Ugyanis ezzel jár, ha úgy döntünk, sírba viszünk egy titkot vagy nem veszünk róla tudomást. Egész életünkben figyelnünk kell arra, hogy ne szóljuk el magunkat és fenntartsuk a hazugságot. Közben szép lassan idegileg

felőrlődünk, és nem leszünk képesek arra, hogy egészen boldogan, felhőtlenül éljük meg az életünket, mert a titok árnyéka mindig ránk vetül majd. Még akkor is, ha hosszabb-rövidebb időre elfelejtjük az igazságot. Mindig történni fog valami, ami az eszünkbe fogja idézni. Ezért várhat ránk évtizedekig tartó szenvedés. Mert sosem fogod tudni egészen elfelejteni az igazat és akarva-akaratlanul is azon fogsz agyalni, lehetett-e volna másképp. Igen, persze, hogy lehetett volna, te is tudod, de akkor már talán késő…

 

A másik út ugyanúgy kezdődik, mint az első. Csak éppen beüt krach. Elfelejted a hazugságot, vagy más körülmények között kiderül az igazság. Esetleg te nem bírod tovább magadban tartani és robban a bomba. Na, akkor mi lesz? Lásd be, jogos lenne, ha számon kérne, lecseszne, majd elfordulna tőled az, akinek hazudtál. Vagy ha úgy döntesz, ott hagysz mindent csapot-papot és új életet kezdesz a nulláról. Egyedül. Már ha nem egy szanatóriumban kötsz ki idegösszeomlás miatt vagy a kórházban gyomorfekély végett. Ez a hazugságod ára, meg fogsz érte fizetni előbb vagy utóbb. Te rajtad múlik, hogy mikor szeretnél.

 

kihaloban az oszinteseg 04

 

Nem lenne jobb inkább őszinteségben élni? Őszintén vállalni a tetteidet, gondolataidat, érzéseidet? Hiszen csak azon változtathatsz, amiről tudomásod van, és elfogadod. Hiszen változtathatsz. Ne valami mumusként tekints az igazságra, hanem lehetőségre, hogy javíts valamin. Akár a kapcsolatodon. Nem vágysz egy kölcsönös őszinteségen alapuló barátságra, párkapcsolatra, ami előrébb visz, hozzáad az életedhez? Inkább a belehazudsz mások szemébe?

 

Az őszinteséghez bátorság kell. De ahogy a hazugságot meg lehet szokni a kitartó gyakorlással, úgy az őszinteséget is. Lesznek fájó élmények, tapasztalások, de az őszinteség fényt hoz az életedbe, gyógyulást, javulást. Az őszinteség mindig ad, a hazugság elvesz. Olvashattad, hosszú távon csak legyilkolja a lelket és a kapcsolatokat. Mondhatod, hogy nem éri meg manapság őszintének lenni, mert elfordulnak tőled, ha az vagy. Igaz, nem mindenki értékeli, van, aki a hazugságot szereti. De lehetsz úgyis őszinte, hogy közben nem bántasz másokat. Ha pedig valaki elfordul tőled, mert az voltál vele, talán jobb is lesz…

 

Megvan benned az erő és a bátorság. Mindenkiben ott van. Ne a könnyebb utat válaszd. Légy őszinte magaddal és másokkal! Máskülönben nem hozzáadsz a világhoz, hanem elveszel belőle és egy még szarabb helyet faragsz belőle…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Ne parázz, a többiek kapcsolata is szar, csak nem látod, mi van a kirakat mögött!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!