Mikortól mehetek vissza a munkahelyemre? Egyáltalán megmarad vagy kirúgnak? Na, és ha elküldenek, mikor találok egy másikat? Mi lesz, ha nem találok, hova fogok menni? Miből tartom el a családot? – talán jelenleg benned is hasonló kérdések fogalmazódnak meg nap mint nap. Akár a mostani helyzet miatt, akár más problémákból adódóan, de egy valami biztos: nincs gyűlöletesebb dolog a bizonytalanságnál.

 

 

bizonytalansag jovo 01

kép: unsplash.com

 

Rühellem a bizonytalanságot! Nincs annál szarabb, mikor nem tudod, mire számíthatsz! Ismerős gondolat? Undorító érzés, mikor nem tudod, mit hoz a holnap vagy mi fog történni. Napokig, akár hetekig gombóc van a gyomrodban, ideges vagy és nyugtalan. Izzad a tenyered, nem találod a helyedet, folyton kattog az agyad és lehetséges forgatókönyveket pörgetsz le magadnak. Olykor még a sírás kerülhet, mert ha sírsz, úgy érzed, legalább akkor megkönnyebbülsz egy kicsikét.

 

Most főleg a járvány foglalkoztat sokakat és az szül kétségeket az emberekben. Meddig tart ez a járvány? Mi lesz a nagyszüleimmel? Mi lesz a családommal? Mi lesz velem? Újra és újra elővesszük ezeket a kérdéseket annak a reményében, hogy válaszokat találunk rájuk, de azok csak nem jönnek. Pedig kétségbeesetten kapaszkodunk abba a kis reménybe, amit a válaszok adhatnak nekünk.

 

Ha meg nem járvány, akkor természetesen más miatt érezhetjük magunkat bizonytalannak. Nem tudhatjuk, hogy a párunk lesz-e a Nagy Ő, hogy vajon jól döntünk-e, ha hozzámegyünk vagy egyáltalán gyereket szülünk. Hogy fogunk tudni gondoskodni a beteg nagymamáról, miközben dolgozni is kell. Hogyan kellene felnevelni a gyerekeinket, ha bizonytalan az állásunk. Mi lesz, ha beüt a krach? Nincs félretett pénzünk, hová mehetnénk? Vagy: mi lesz, ha befejezzük az iskolát? Mi van akkor, ha nem sikerül egyből elhelyezkedni? Ilyenek és ezekhez hasonló kérdések kínoznak bennünket folyamatosan. Persze nem mindenkit. Vannak tipikusan a jég hátán is megélő emberek, az örök optimisták, akik úgy gondolják, bármi is történjék, nem paráznak, úgyis feltalálják magukat.

 

bizonytalansag jovo 02

 

De nem mindenki képes arra, hogy ebben a nyugalomban élje az életét. A legtöbb ember vágyik a fix biztonságra és nem bűnös dolog. Főleg azok érzik magukat ennyire bizonytalannak, akik elveszítették a kontrollt vagy úgy sejtik, hogy hamarosan elfogják. Olyan helyzetbe kerülhetnek, amit nem fognak tudni irányítani. Érthető módon ez megrémíti őket. Az emberek kontrollálni akarják az életüket, de ez nem jelenti mindjárt azt, hogy kontrollmániások. Csak ahhoz, hogy meglegyen a lelki békéjük és biztonságban érezzék magukat, szükségük van a rendszerre, amit a kontroll adhat.

 

Tetszik vagy sem, egy valamit el kell fogadni: nem vagyunk istenek. Sima kis halandók vagyunk, akik korlátozott szinten képesek csak befolyásolni az életüket, mindegy, hogy mennyire igyekszünk ezen dolgozni. Sajnos gyakran megesik velünk, hogy mikor közel a katasztrófa, A, B meg C terveket gyártunk arra az esetre, ha valami balul sülne el. Csak éppenséggel általában egyikre sem szokott szükség lenni, mert teljesen máshogy alakulnak a dolgok. Talán azért, mert „Ember tervez, Isten végez” van vagy szimplán azért, mert lehetetlenség bizonyos dolgokra előre felkészülni, kisakkozni, mert mindig közbejöhet egy váratlan tényező, egy nem várt fordulat.

 

Szó sincs arról, hogy ne gyárts magadnak terveket, vészforgatókönyveket. Tegyed csak, ha ez megnyugtat. De ne görcsölj rá. Ne parázz folyton attól, mi lesz, ha valami nem jól sül el. Ne rágódj azon, mit kellett volna másképp csinálnod és ne mindig a jövőn járjon az eszed, hogy „mi lesz ha”.  Az sem jó, ha túlpörgeted magadban a dolgokat, de az sem szerencsés, ha beletojsz az egészbe. Ugyanis sokan csinálják ezt, hogy mindjárt a legrosszabbra készülnek, hiszen miért épp velük történhetne jó. Azt gondolják, jobb felkészülni a legrosszabbra, úgy nem értheti őket akkora csalódás.  Ez viszont nagyon veszélyes, mivel könnyen beletörődhetnek a helyzetükbe és elengedhetik azt, pedig volna még mi tenniük.

 

bizonytalansag jovo 03

 

A legjobb, amit tehetsz, hogy nem küzdesz a bizonytalanság érzete ellen. Mégis, mi értelme van? Attól jobb lesz, ha a homokba dugod a fejedet és úgy teszel, mintha minden rendben lenne? Minél inkább próbálsz nem venni tudomást a bizonytalanságodról, annál több energiát vonsz el magadtól. Nyugodtan lehetsz bizonytalan, sőt, ki is jelentheted magadnak vagy mások előtt is, hogy az vagy. De ez nem oka arra, hogy elhagyd magad és végül közömbösen lemondj minden jóról vagy annyit rágódj a problémán, hogy agyér görcsöt kapj.

 

Akkor mégis mire jó ez az egész? Minek tudatosítsd magadban a bizonytalanságot, ha még csak nem is pöröghetsz rajta? Pörögj, csak ne negatív minőségben. Gondold át, mit tehetsz az ügy érdekében vagy szükség szerint kihez fordulhatsz, ha baj van. Próbáld meg kívülről szemlélni a problémát, mintha nem is veled, hanem mással történne. De lényegében igyekezz a mostani, a jelenlegi problémáiddal foglalkozni, ne azzal, ami egy hónappal vagy egy évvel később történhet. Nem készülhetsz fel mindenre és nem is kell. Ne őrjítsd meg saját magadat az örökös félelemmel. A félelem itt nem segíthet, csak a józanság!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért olyan nehéz az embereknek megváltozniuk?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!