Sajnálatos módon a lelki bántalmazás, mindenütt jelen van. Nem csak a családon belül, a párkapcsolatokban, hanem a barátok között is. Ráadásul sokkal többen szenvednek tőle, mint azt gondolnák és ezért tudattalanul szenvednek, mérgeződnek folyamatosan, akár épp a legjobbnak hitt barátnő által.

 

 

 

baratok bantalmazas 01

kép: unsplash

 

Már nem vagyunk barátok, de előtte hat éven keresztül voltunk barátok. Egy munkahelyen kezdtünk dolgozni, de én utána váltottam, a barátságunk viszont megmaradt Dorinával. Nagyon sokáig azt hittem, hogy lelki társak vagyunk. Olyan volt nekem, mint egy testvér, akit őszintén szerettem, becsültem, akiért kész lettem volna tűzbe tenni a kezemet. Hosszú idő volt, mire rájöttem: mindez egyoldalú. Eleve azt furcsállhattam volna, hogy mindig akkor találkozunk, amikor ő akart és éppen ráért. A másik, hogy akárhányszor kért szívességet, ugrottam neki, mindent megtettem. Ő sohasem viszonozta ezeket és le is tagadta, ha számon kértem, valahogy így: „Én nem ígértem neked ilyet.”

 

Idekattintva találsz egy cikket arról, hogyan ismerheted fel a mérgező barátokat.

 

Apránként adagolta nekem a mérget. Előbb csak negatív kritikákkal, amelyeket én abszolútnak igaznak hittem. Hiszen miért hazudna egy barát? „Túlérzékeny vagy. Mindent felfújsz. Nem érted a viccet. Túl komolyan veszed a dolgokat. Szörnyen önző vagy. Hisztis vagy.”

 

Hosszasan lehetne sorolni, miket mondott, amivel azt érte el, hogy idővel tehetségtelennek, ostobának, de még csúnyának is éreztem magamat! Alkalomról-alkalomra rombolta az önbizalmamat. „Én tapasztaltabb, jobb emberismerő vagyok, mint te. Hallgass rám.”

 

baratok bantalmazas 02

 

Imádta hangoztatni, mi a baj velem. Az a baj velem, hogy túlságosan jó vagyok. Az a baj velem, hogy mindent megadok a páromnak és nem állok a sarkamra. Az a baj velem, hogy képtelen vagyok megváltozni. Amikor pedig nem kritizált, ítélkezett, akkor mindenért engem hibáztatott. Bármi is történt az életemben, a lényeg, hogy én voltam a hibás. „Te mindig találsz valamit, amin felhúzhatod magad. Téged senki nem szeret, mert állandóan csak panaszkodni tudsz. Legközelebb jobban tennéd, ha meg sem szólalnál.”

 

Jogosan küldött el a párom melegebb éghajlatra, mert én viselkedtem ostobán. Megérdemeltem, hogy a főnök leszúrt, mert nem voltam elég kedves az ügyféllel. Igen, arra is rászolgáltam, hogy a vásárló goromba volt velem, mert túl savanyú a képem. Sőt, az is jogos, hogy maga Dorina is megharagudott, mert nem figyelek rá eléggé. Állandóan panaszkodok és magammal vagyok elfoglalva. „Én sosem csinálok ilyet.” Utalt arra, hogy milyen negatív a viselkedésem, míg ő velem ellentétben mennyire pozitív és egyúttal sokkal nagyszerűbb ember, mint én.

 

Kezdte azt éreztetni, hogy borzalmas a természetem. Csoda, hogy a párom még velem van és a szeretteim nem fordultak el tőlem. Elhitette velem, hogy nehéz eset vagyok és örülhetek, hogy ő ilyen türelmes és megértő, ezért tart ki mellettem.  „Ha nem fogadod meg a tanácsomat, egyedül maradsz.”

 

Akkor kezdett gyanú ébredni bennem, hogy egyoldalú a kapcsolatunk, amikor észrevettem: a közösségi oldalakra sosem tesz ki velem közös fotót, csak más barátairól. Akikről nem is tudtam. De nem is ez fájt a legjobban, hanem az, hogy megbeszéltünk egy találkozót, majd váratlanul lemondta és ezekkel az eltitkolt barátnőivel ment el szórakozni.

 

baratok bantalmazas 03

 

Mikor számon kértem, megkaptam: mit képzelek magamról, hogy kifaggatom, amihez nincs közöm. De különben is, ő mesélt a barátairól, én nem figyeltem, mint általában – sosem figyelek rá. Aztán vette a fáradtságot, hogy összehasonlítson a barátaival, akik sokkal vidámabbak, éltre valóbbak, ráadásul igazán megbecsülik és szeretik őt, nem úgy, mint én. Nem egyszer fordult elő, hogy lehülyézett vagy erélyesebben rám szólt, hogy állítsam le magam és fejezzem be a műsorozást.  Kifakadtam, hogy mindez nem igaz, erre megkaptam, hogyha ha „megint” behisztizek, többé fel sem hív, mert nincs szüksége a negativitásomra.  Hozzám vágta, miszerint elment az eszem és csakugyan kezdtem azt hinni: rettenetes ember vagyok és segítségre szorulok. „Beteg vagy, kezeltesd magad.”

 

Ő volt az egyetlen és igaznak hitt barátom. Persze, hogy megijedtem a fenyegetésére. Szóval hosszú hónapokon át tovább tűrtem a viselkedését, hogy lenéz, lekicsinyel, sérteget. Szerinte állandóan mártírkodtam. Olyan légből kapott pszichológiai elemzésekkel állt elő, hogy gyerekkoromból fakad az önbizalomhiányom, ezért hagyom magamat megalázni, elnyomni, és emiatt próbálok mindenkinek megfelelni. Közben meggyőzött arról, hogy ne kérjek előléptetést, ne tanuljak tovább, kíméljem magam magamat a csalódástól. „Úgysem fog sikerülni.” Kezdtem iszonyatosan depressziós lenni.

 

Akkor kaptam észbe, amikor összefutottunk egy volt közös kolléganőnkkel, aki meglehetősen ellenséges volt velem, pedig azt hittem, hogy kedveltük egymást a munkahelyen. Amikor megtudtam, miért, azt hittem lepadlózok: szokott találkozni Dorinával, aki elmesélte, milyen bunkó energiavámpír vagyok és lábtörlőnek használom őt. Megsemmisülve hallgattam végig, milyen szemétségeket hordott össze rólam Dorina.

 

Azonnal látni akartam, de csak másnap kegyeskedett velem találkozni. Természetesen mindent tagadott és megjegyezte, milyen szomorú, hogy megint másnak hiszek és nem az én jótevőmnek, aki mindig csak jót akart nekem és elviselt. Addigra már felnyílt a szemem és megláttam a valódi arcát.

 

Rövid időm megszakítottam vele a kapcsolatot. Érezte, hogy mi történik. Olyanokat mondott, hogy gyenge vagyok, mert nem viselem el az őszinteséget és ezzel a viselkedéssel magam alatt vágom a fát. „Egyedül fogsz maradni, mert senki sem kellesz így.” Tévedett. De még mekkorát! Azóta több barátom van, és van egy új legjobb barátnőm, aki tényleg igaz barát. Össze sem lehet hasonlítani kettőjüket.

 

Vivien történetét meséltük el.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nem leszel attól jobb vagy erősebb, hogy szenvedsz a kapcsolatodban

 

 TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!