Bori 43 éves. A második férjével él és az előző házasságából születettgyermekével. Most már tökéletesen boldog és hálásan gondol vissza arra a napra, amikor meghozta a döntést: elválik a férjétől. Aki tíz éven keresztül bántalmazta. Fizikai és lelki szinten is.

 

 

 

bantalmazas 01

kép:

 

„Minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről. Ez jelenleg Magyarországon több, mint 760.000 nőt, és ennél valamivel kevesebb bántalmazó férfit érint. Jelenleg is több, mint 226.000 magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban.” – írja a NANE. (Nők A Nőkért Együtt)

 

Valaha Bori is egy volt közülük. Már akkor is észlelte a gyanús jeleket Istvánon, amikor összejöttek. Ám akkoriban annak tudta be, hogy ő maga is bántalmazott gyerek volt. Sokat mesélt arról, hogy az apja mennyit verte az anyját és őt is. Lelki terrorban tartotta őket. Éppen emiatt azt gondolta: István soha nem követné ezt a példát.

 

István örökös féltékenységét annak tudta be, hogy igazán szereti és fontos neki. Ugyanakkor egy idő után elhitte, hogy valóban ő tehet arról, hogy féltékeny. Hiszen a párja is megmondta, hogy azért féltékeny, mert túl ledéren öltözik, mert túl kedves másokkal és félreértik a viselkedését. De természetesen örült annak, hogy a férfi egy év után megkérte a kezét és feleségül is vette.  Azután viszont már elvárás volt, hogy ne találkozzon a barátaival, ne beszélgessen más férfiakkal, járjon haza időben. Mert ha nem, akkor óriási nagy patáliákat csapott. Nemhogy Bori barátaira, de a családjára is féltékeny volt, hogy velük jobban érzi magát, nekik több mindent elmond, mint neki. Bori ma már tudja, hogy ezek mind ékes jelek voltak. A bántalmazó így szabott neki határokat, sajátította ki, szigetelte el azoktól, akik segíthettek volna rajta.

 

István sosem volt masszív alkoholista, de havonta két-három alaklommal valóban részegen jött haza – vagy várta így otthon – a feleségét. Olyankor különösen agresszív volt. Sértegette, becsmérelte, kritizálta Borit. Sőt, ha társaságban ivott, mikor együtt voltak, nyilvánosan megalázta. Idővel a „hülye k*rva” is elhagyta a száját. Persze minden egyes ilyen eset után jött másnap a bocsánatkérés, a könyörgés és Bori mindig bedőlt neki. Azt hitte, a pia a ludas és az hozza ki férje sötét oldalát. Ám az igazság az, hogy ez valójában csak egy taktika. A manipuláció része. A bántalmazó elhiteti az áldozattal, hogy képes jobb ember lenni és valóban bánja a tettét, mert így tudja, hogy nem hagyják el.

 

bantalmazas 02

 

Viszont egy idő után akkor sem lett jobb a helyzet, ha István józan volt. Megszabta neki kivel beszélhet, hova mehet, megtiltotta, hogy sminkelje magát, és folyamatosan határokat szabott a nejének. Bori tudta, hogy a férjével nem lehet vitázni, mert csak kiabál vele, majd megharagszik, megvonja a szeretetét és ezért inkább elkezdte kerülni a konfliktust.

 

Azt hitte, miután megszületett a kisfiúk, hogy minden más lesz. De nem lett az. Sőt. Egyszer Bori nem ébredt fel a baba sírására éjszakára, mert átdolgozta az egész napot és akkoriban alig aludt, mert minden éjszaka többször sírt a kicsi. Viszont a pofonra, amit kapott, egyből felébredt és ahogy a férje kiabálta, „Milyen szar anya vagy, hogy fel sem kelsz arra, hogy sír a gyereked?” Percekkel később természetesen már megtörtént a bocsánatkérés. Ám ehhez hasonló pofonok egyre többször elcsattantak és utána mindig azzal védekezett: „Te provokáltad ki, hogy bántsalak!” Ezt mondta a vita után, ha Bori visszaszólt neki vagy azzal fenyegette, hogy elhagyja. Csak egyszer merte az utóbbit bedobni. Azt is csak azért, mert kezdett elkeseredni, hogy a férje agresszív, folyamatosan bántja és nem javulnak a dolgok. Azt hitte, ettől észhez tér. Ekkor kapta az első fenyegetést: „Te kisétálhatsz az ajtón, de a gyerek itt marad!”

 

Így teltek az évek. 0-24 órás félelemben és stresszben. Már nem tudta mi lenne helyes. Nem merte elhagyni a férjét és néha nem is szerette volna, mert úgy látta, hogy békeidőben jó apa és nem akarta, hogy a fiuk apa nélkül nőjön fel. Ő maga viszont kezdett testileg és lelkileg is belefáradni a bántalmazásba. Magányos lett és elszigetelt. Úgy érezte, a gyermeke kívül semmi más öröme nincs. Az térítette észhez, amikor meglátta a hétéves gyerekük szemében a félelmet, a könnyeket mikor azt mondta: „Apa, ne bántsd anyát!” miután megint megütötte őt István.

 

bantalmazas 03

 

Nagyon szégyellte, hogy évek óta eltitkolta a családja előtt a bántalmazást. Ahogy szégyellte a zátonyra futott házasságát, a gyengeségét. De segítséget kért tőlük és megkapta. Segítettek neki elköltözni és elválni.

 

Bori története jól sült el. Legyőzte a szégyenérzetet és fontosabbnak találta a gyermekét, illetve a saját életét annál, hogy a pokolban maradjon. Feladta a szép reményeit, hogy a férje megváltozik. De rengeteg nő él még hasonló helyzetben. Akik félnek lépni, mert megfenyegették őket vagy mert tartanak az egyedülléttől. Esetleg attól, hogy a férjük megtalálja őket és bosszút áll. Mások pedig reménykednek és képtelenek belátni az igazságot. Minél tovább élnek a bántalmazó kapcsolatban, annál inkább elhiszik: megérdemlik. A bántalmazó lerombolta az önbecsülésüket, az önbizalmukat. Függővé tette áldozatát és elhitette vele, hogy ami történt, az ő szégyene, ő tehet róla, és nélküle nem menne semmire, senki másnak nem fog kelleni.

 

Ha van valamit, amit sosem szabad szégyellni és magunkban tartani, akkor az ez. A bántalmazás. Akár fizikai, akár lelki, akár szexuális jellegű. Rengetegen szorulnak segítségre és szerencsére egyre többen hajlandók kérni is. Senkinek sem kell szenvednie, mert senki sem érdemli meg. Amennyiben hasonló helyzetben vagy, kérj minél előbb segítséget! Mert ez a bántalmazó szégyene, nem a tiéd!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért olyan nehéz az embereknek megváltozniuk?

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!