Az egész december a szeretetről, a családról meg persze az adakozásról szólt, hogy segítsünk egymásnak meg a rászorulókon. Ilyenkor rengeteg lehetőségünk van adakozni, hiszen az utcán és a médiában is az arcunkba tolják a különböző segélyszervezeteket. Szerencsére vannak olyanok is, akik nemcsak egyszer, hanem egész évben adakoznak. De vajon mi alapján döntjük el, kinek is adjunk?

 

 

mi alapjan adakozol 01

kép: aagla.org

 

Az ünnepekkor persze könnyű. Hiszen a hipermarketekben, az utcán, a közösségi médiában, mindenütt vannak adománygyűjtők és különböző segélykérő szervetek, akik a segítségedet kérik. Aztán legközelebb az adóbevallásnál jön egy nagyobb kampány, hogy kinek add az adód 1 %-át. Igaz, a legtöbbjük igyekszik egész évben kampányolni.

 

Ha különböző állatmentő vagy betegségekkel kapcsolatos csoportokban is jelen vagy, akkor rendszeresen szembetalálhatod magadat segélykérő felhívásokkal. De sokszor épp az ismerőseink révén értesülünk egy bajbajutottról, ahogy az sokaknál Zente esetében is megesett. A legtöbben pénz kérnek a gyógyszereik, számláik kifizetéséhez, a szervezetük működtetéséhez vagy étel-takarmány, tárgyi felajánlásokat várnak. Legalábbis remélnek.

 

Ám a legkézenfekvőbb segítségkérők sokszor épp az orrunk előtt vannak. Mikor végig mész egy forgalmas metróaluljárón vagy csak sétálsz az utcán és elmész két földön kuporgó, kolduló hajléktalan mellett. Mégis, melyiknek fogsz segíteni? Annak, aki látszólag rosszabbul néz ki? Aki megérinti a szívedet? Üzen valamit a szeme vagy a lelke? A nőnek vagy épp a kisgyerekesnek? Vagy annak, aki a kutyájával bújik össze? Melyikük érint meg jobban, egész pontosan annyira, hogy adj neki?

 

Gondolkodtál már azon, hogy mi alapján hozod meg tulajdonképpen a döntést, hogy kinek adj? A legkézenfekvőbb válasz az, hogy sok esetben, a legtöbben érzelmi alapon hozunk döntést. Igen, akinek könyörgőbb a tekintete, aki gyerekkel vagy kutyával van. A legtöbb adakozó empatikus ember, így könnyen bele tudják élni magukat az illető helyébe.

 

mi alapjan adakozol 02

 

Másrészt ugyanúgy az érzelmeinknek – illetve az elveinknek – köszönhetően vannak bizonyos területek, ahová szívesebben adunk. Ilyenek lehetnek az állatok, a betegek vagy a gyerekek. Azon belül is mondjuk a tacskó fajtamentés, a rákos betegségben küzdők vagy a leukémiás gyerekek. Amikor ennyire célzottan adunk, ott főleg a személyes élményeink, érzéseink játszanak közre. Mert volt egy leukémiás rokonunk vagy mert tacskópártik vagyunk.

 

Mások viszont szeretnek biztosra menni. Van az adományozóknak egy olyan rétege, akik nem pusztán érzelmi, sokkal inkább észérvek alapján hozza meg a döntését. Például nem kockáztat olyanokkal, mint az utcai hajléktalanok. Úgy van vele, ha már pénzt ad, szeretné, ha az biztosan jó célra menne. Meg is lehet őket érteni, hiszen megdolgoztak a pénzükért, nem az ölükbe hullott – a nyereményeket és öröklést most hagyjuk – így persze, hogy igazán jó célra szeretné felhasználni a pénzét. Márpedig az „ételre gyűjtök” tábla nem biztos, hogy megnyeri őket és arra gondolnak, biztos piára kell nekik vagy a maffiának gyűjtik be a pénzt. De sokszor még azt is kétségbe vonják, ha az interneten egy magánszemély kér pénzt a kórházi számlák kifizetésére, elvégre manapság mindent lehet hamisítani. Különben egy tipp: ha nem vagy biztos egy civilszervezet vagy bármilyen alapítvány működésében, projektjében, ellenőrizheted a bíróság oldalán.

 

Tehát vannak, akik szívesebben választanak olyan megbízható szervezetet, amit le lehetet informálni és esetleg azt is megmutatja mikor és mire mennek a bevételeik. Ezért választanak mondjuk különböző kampányokat vagy ismert szegélyszervezeteket, mint a Vörös Kereszt. Zente este is azután kapott nagyobb figyelmet, hogy a média is pártfogásába vette és végiginformáltak bennünket arról mennyi összeg gyűlt össze, majd mikor használták fel. Manapság pedig arról olvasni, hogy hála az égnek, hatni kezdett a gyógyszer.

 

mi alapjan adakozol 03

 

Az adakozás egy pszichológiai folyamat is. Adakozunk, mert jól esik, segíteni szeretnénk vagy éppen felvágni (nem túl előnyös esetben), megkértek rá bennünket vagy mert valahol a mi érdekünk is (lásd mikor égett az Amazonas-medence és a különböző szervezetek is várták a felajánlásokat.) Vannak, akik így szeretnék kimutatni, hogy miben hisznek, milyen ügy mellett állnak, másrészt ezzel úgy érezhetik, tartoznak egy bizonyos közösséghez.

 

Igazából senkit sem lehet számon kérni azért, mi alapján adakozik. Nem is szabad. Az a lényeg, hogy adakozik, segíteni szeretne. Akár azért mert szívügye, mert önzetlen és nemes vagy mert egy ismerőse kérte rá. Mivel sokan szívesebben adakoznak ismerősnek vagy ismerős ajánlásával, mintsem egy teljesen idegennek. Nem szabhatjuk meg valakinek, hogy kinek adjon. Az adományozásnak szívből kell jönnie. Ebből kifolyólag igen, lehet, hogy lesznek ügyek, amelyeket méltatlanul figyelmen kívül hagyunk, annyira nem érint meg bennünket vagy csak nincs eléggé felkapva ahhoz, hogy tudjunk arról, hogy ott is szükség lenne az adományunkra. Lesz olyan, hogy olyanoknak adunk, ahol nem ég a ház és kevéssé vannak rászorulva. De addig jó, amíg adakozunk, mert ha már senki és semmi sem érint meg bennünket, akkor nagy a gond.

 

 

Egyedül az a lényeg, hogy az ember adakozik. Hogy milyen megfontolásból teszi vagy kinek, az már mellékes. Csak a szándék a fontos.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Vajon a pénz tényleg megváltoztatja az embert?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!