Bizonyára ti is figyelitek a híreteket, így tudjátok: egyre több álhír jelenik meg a koronavírussal kapcsolatban. Persze, ha épp nem járvány van, akkor mással riogatják az embereket, hiszen mindig is voltak olyanok, akik előszeretettel terjesztette álhíreket. De miért?  Miért jó az valakinek, hogy több millió embert bepánikoltat?

 

 

alhir 01

kép: unsplash.com

 

Még márciusban röppent fel a hír, hogy lezárhatják Budapestet. Az emberek persze kétségbeestek, ám az operatív törzs jelezte, hogy ez pusztán álhír. De még a hónapban kézre kerítette a rendőrség azt a 30 éves férfit, akinek videoblogjában elsőként dobta fel a minden hitelességet nélkülöző állítást, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül. Közveszéllyel való fenyegetés miatt eljárást indítottak ellene, ugyanis ez nem móka. Ez bűncselekmény.

 

 

Az álhírek megosztása, terjesztése, a közveszéllyel fenyegetés (Btk. 338.§) bűncselekménynek minősül. Tehát, aki szándékosan terjeszt valótlan tényt és ezzel félelmet, pánikot kelt, annak a törvénnyel gyűlik meg a maga.

 

De a mi a csudára jó ez? Ki a fenének jut eszébe? Otthon ül a tag a gép előtt, aztán hasraütésszerűen arra gondol, hogy fel kellene dobni valami jó kis álhírt, hadd robbanjon fel az internet és törjön ki a pánik? Mi a fészkes fene játszódik le az ilyen ember agyában? Talán viccesnek hiszi, jó poénnak? Arra gondol, hogy most kiderül, mennyi „hülye” ember van, aki bedől ennek, majd a kommenteket figyelve jókat röhög a markában?

 

Talán igen. Bizonyára akadnak olyanok, akik jó viccnek hiszik az álhírek terjesztését. Poénos azt állítani, hogy meghalt egy híresség, lezárnak egy várost, kitört a háború, szándékosan oltanak be embereket AIDS-szel vagy valahol embereket, állatokat kínoznak.  Ha az számára vicces, hogy hány meg hány ember fog felhördülni, kiakadni, rettegni, akkor valószínűleg beteg. Épeszű ember nem akarná, hogy mások féljenek vagy pánikoljanak. Nem akarna senkit sem megbántani.

 

alhir 02

 

De természetesen vannak, akiknek érdeke fűződik ahhoz, hogy álhíreket terjeszt. A szenzációhajhász, figyelemfelkeltő szalagcímek csak úgy vonzzák a tekinteteket a különböző oldalakra. Jól tudjuk, hogy manapság szinte mindenből pénzt lehet csinálni és a kattintások bevételforrást jelenthetnek egyeseknek. Talán te is jártál már úgy, hogy megláttál a hírfolyamodban vagy a neten egy észbontó címet és gondolkodás nélkül rákattintottál, annyira tudni akartad, mi áll benne. Nos, lehet, hogy azokban a percekben épp az álhírterjesztőt támogattad vagy legalábbis annak a feletteseit. Mivel egyeseknek ez a foglalkozása. Nem kimondottan úgy hívják a munkáját, hogy „álhírterjesztő”, de az a dolga, hogy hatásvadász cikkeket írjon. Sőt, ha az oldalnak valamiféle politikai érdeke is fűződik a dologhoz, akkor szándékosan írhat gyűlöletkeltő, megosztó propagandacikkeket. Ugyanígy van ez a youtube-on is. Minél többször néznek meg egy videót, annál biztosabb, hogy idővel pénzt kap az illető, pláne, ha fel is iratkozol a csatornájára.

 

Most már talán számodra is érthető, miért érheti meg valakinek, hogy vásárra vigye a bőrét ás álhíreket terjesszen. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az álhírterjesztés súlyos jogi következményekkel jár, több év börtönnel is büntethető. Amióta elszabadult a járvány, még több álhír kering a neten, ezért a hatóságok sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy ne lehessünk hamis információk áldozatai, mivel ilyen nehéz időkben a félelem, meg pánik nem segít, csak haragot szít, meggondolatlan döntésekhez vezethet, aminek szörnyű következményei lehetnek.

 

Éppen ezért operatív törzs ügyeletvezetője azt kérte tőlünk, hogy ne dőljünk be az álhíreknek, és mindig szigorúan a hiteles forrásból tájékozódjunk!

 

 

 alhir 03

 

Ha legközelebb meglátsz egy hajmeresztő szalagcímet és esetleg mielőtt rákattintanál, nézd meg az oldal nevét! Ez egy ismert híroldal? Vagy még soha nem hallottál róla? Guglizz rá, hátha találsz róla véleményt vagy esetleg rögtön az derülhet ki, hogy álhíreket terjeszt! De lényegében magát az oldalt is megnézheted. Megtalálható rajta a szerkesztőség elérhetősége, vannak fent adatok az oldal tulajdonosáról? Sőt, keress rá a hír tartalmára egy ismert híroldalon! Hogyha nem találsz semmit, akkor elhiheted azért nem, mert nincs is mit találnod. Nem gondolhatod, hogy egy lényeges hírt egy noname, ismeretlen oldal fog leközölni és nem pont egy országosan elismert híroldal fogja lehozni. Tehát igyekezz hiteles forrásokból tájékozódni! A youtuberekkel pláne légy óvatos! Híreket inkább a Híradóból szerezz és ne egy vadidegen videóiból. Legalábbis érdemes ezt szem előtt tartanod a sajátod és akár családod lelki békéjének érdekében.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért veszett ki az emberekből a küzdeni akarás és a kitartás iránti vágy?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!