Egy kissé meg vagyok lepve. Az utóbbi hónapokban másról sem hallani csak elbocsátásokról, egyre növekvő munkanélküliségről, segélycsomagokról, szegénységről. Nemcsak a nagyvilágban, de az ember a közvetlen környezetében is ezt tapasztalja. Mégis, most, hogy közeledik a karácsony, mintha a szegénység varázsütésre megszűnt volna és mindenkit csak az foglalkoztat: mit vegyen karácsonyra.

 

 

 

karacsony ajandekozas 01

kép: pinterest

 

Abban a hitben voltam, hogy a Covidnak sikerült ellopni a karácsonyt (nem mintha neki szurkoltam volna). Úgy tűnik tévedtem. De persze, attól még, hogy járványhelyzet van, elmaradnak a karácsonyi vásárok meg a mindenféle ünnepi programok, nem kell magunkba fordulni. Ám az azért mégiscsak meglepő, hogy akik még nem is olyan régen panaszosan sírtak, hogy nincs állásuk, nincs pénzük, mégis azon törik a fejüket, hány fogásos menüvel készüljenek karácsonyra és mit vegyenek a férjüknek, a csajuknak, a szomszéd néninek…

 

Féleértés ne essék, nem kell bedepressziózni, csak mert nehéz helyzetben van az ember. Azt is nagyon jól tudom, hogy sokan kész pénzmágusok és képesek kevés összegből is vacsorakölteményeket alkotni, megvendégelni a falut és mindenkinek venni egy kis apróságot. Az is tiszta sor, hogy a nagycsaládosok úgy vannak vele, hogy legalább a gyerkőcöknek legyen karácsonyuk. Végezetül azt is feltételezném, hogy mindenki tisztában van az anyagi helyzetével és tudja, mit engedhet meg magának.

 

Mégis izgalmas, mikor a közösségi oldalakon egyre-másra azt kérdezik az emberek: Te mit veszel a párodnak? Mivel leped meg a barátaidat? És nem éppen a saját kézzel között sál merül fel vagy a pár száz forintos meglepetések. Hanem a több ezer forintos ékszer-műszaki-ruhacsodák. Persze őket nem ismerem. Könnyen lehet, hogy csak fel akarnak vágni, mikor azt mondják, meg is veszik. De a közvetlen ismeretségi körömben is éles a kontraszt. Akik nemrég még a földhöz vágták magukat, hirtelen több tízezret költenek méregdrága ajándékokra.

 

karacsony ajandekozas 02

 

Semmi közöm ahhoz, kinek, honnan van pénze. Nem is attól válik érdekessé ez a cikk. Lehet, hogy az embereknek van némi tartalékjuk és úgy vannak vele, ha már idén nem nyaraltak, alig voltak valahol és az adventi vásár is elmarad, legalább otthon, a négy fal között legyen szép karácsonyuk. Jogos. Ha valakinek ettől jobb, akkor szíve-joga hozzányúlni a féltve őrzött pénzéhez.

 

 

Ám jól tudom, hogyha az emberek nagyon akarnak valamit, akkor kockáztatnak is. Márpedig egyeseknek kell a lelki békéjük miatt a meghitt, gazdag karácsony érzete. Mások pedig csak fel akarnak vágni mások előtt. Mindegy mi történik a világban, náluk az ünnepi vigaszság nem marad el. Ezért mit csinál az, akinek semmi pénze? Eltaláltad: hitelt vesz fel! Meg kölcsön kér. Boldog karácsonyt varázsol hitelből, kölcsönből.

 

Jó ötlet ez? Ilyen minden tekintetben labilis időben a spórolt pénzt szórni meg hitelt felvenni? Értem, hogy egy kis vásárlás remek gondűző meg stresszoldó hatással bír. Az is rendjén van, hogy nem kell az ünnepekkor zsíros kenyéren élni, ha nem muszáj és hogy egy kis ajándékozásba még talán senki sem hal bele. A probléma ott kezdődik, mikor egyesen elveszítik a realitás érzéküket és egy kicsit elszalad velük a paci… nincs annál sokkolóbb, amikor kölcsönökből csinálnak habzsi-dőzsit az emberek.

 

karacsony ajandekozas 03

 

Mindent lehetne csak mértékkel. De manapság ki érzi azt, hol van határ? A legtöbb ember csak egy falatka boldogságra vágyik. Egy kis örömre, ezekre a vészterhes, szar időkben. Legalább az illúzióra. Ezt pedig képesek is megfizetni, nem számolva azzal: mi lesz holnap. Mi vár rájuk januárban meg egész év elején. Oké, hogy a remény hal meg utoljára, ne is haljon meg, lehet pozitívan gondolkodni, csak egyszerűen a külső szemlélő nem érti: megelőzhető lenne a baj, egyesek mégis vígan, páros lábbal ugranak a gödörbe.

 

De tegyék csak. Mindenki azt, ami jól esik, amiről azt hiszi, megteheti. Csak utána ne sírjon még hangosabban a kezdeti nehézségekhez képest. Ne legyen hangosabb a panasza, mint mikor beütött a krach az év első felében. Mert akkor aztán tényleg, nagyon megéri mesés karácsonyt csinálni, ha utána az ember a hitelt sem tudja fizetni vagy adhatja el az ajándékokat, amiket kapott. Hiszen mindegy mennyire próbálkozik a nehéz helyzetben élő, és ígérnek új munkahelyeket, nem lehet készpénznek venni, hogy jövőre ismét rózsás lesz a helyzet. Még időben vagyunk ahhoz, hogy ezt mindenki átgondolja, mielőtt olyan döntést hoz, ami után nagyon fogja szívni a fogát…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Karácsonykor szakított velem. Hogy lehet valaki ennyire érzéketlen?!

 

 

TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!