Szomorú, de igaz. Ma már a fiatal lányok – és olykor fiúk – arra gyűjtenek, hogy tizennyolc éves korukban megműtessék magukat. Vagy azt kérik anyutól és aputól, hogy a születésnapjukra lepjék meg őket egy plasztikai műtéttel. Elkeserítő, hogy már tini korukban ekkora önbizalomhiánytól szenvednek és hogy a közösségi média, az instagram ilyen nagymértékben képes befolyásolni az énképüket!

 

 

tinik plasztikai mutet 01

kép: linkedln.com

 

A fiatalok korábban kezdik a bulizást, a szexet, és ha tehetnék, akkor a plasztikai műtéteket is. Ugyan vannak jogilag engedélyezett műtétek, de szerencsére még hiába megy oda a 16 meg a 17 éves a plasztikai sebészhez, hogy mell- meg orrplasztikára vágyik: elfogják hajtani.

 

Ugyanis megvan a helye és a lehetősége annak, hogy akár a gyermeket is plasztikáztathassak a szülei, de csakis indokolt esetben. Más, mikor egészségügyi műtétről van szó és más, mikor szépészetiről. De szépészeti esetén is találni indokolt eseteket. A születési rendellenességek és a balesetek után is szoktak helyállító műtéteket végezni. Gondoljunk csak bele, ha egy kisgyermeknek fél életében eláll a füle vagy van egy hatalmas anyajegy vagy heg az arcán, vajon hogy érzi magát? Ritka az, amelyik azt mondja, köszönöm, jól vagyok, mert így is szépnek számítok. Sokukat érthető módon zavarja, ha nyúlajka vagy, más látványos rendellenessége, már csak azért is, mert gyakran ők szoktak lenni az osztálytársaik célpontjaik. Amúgy sem könnyű a gyermek élet, hát még akkor, ha csúnyának látják magukat vagy non-stop cseszegetik őket az iskolatársaik. Ebben az esetben elfogadható, megérthető a műtét, ha a gyerek kéri vagy a szülő ajánlja fel. Egy valóban szükséges esztétikai műtéttel helyreállítható, illetve megmenthető a gyermek önbizalma, meg társasági élete is, sőt… akár az egész gyerekkora.

 

De teljesen más az, mikor a fiatal lányok agymosáson esnek át. Hogy elégedetlenek a külsejükkel, mert a fiúk megmondják nekik a tutit: a karcsú, a csöcsöcs meg a giga popsival bíró nő a nyerő. Vagy mert azt látják, hogy Kim Kardashian push-up fenekéért oda van a világ. Vagy mert van egy kedvenc instacelebük, inluenszerük, aki úgy néz ki, mint egy barbie. De még  a különböző applikációk is képesek rombolni a fiatalok önbizalmát, amelyek megmutatják, hogyan néznének ki nagyobb mellel vagy miként lehetnének szebbek és teljesen beleszeretnek abba hamis képbe.

 

tinik plasztikai mutet 02

 

A közösségi média, az instagram egyre nagyobb és rosszabb hatással van a fiatalok énképére, akik korukból adódóan befolyásolhatóbbak is. Azt látják, hogy ezek a sztárok, illetve instacelebek gyönyörűek, esetleg híresek és sikeresek. Mindjárt levonják a maguk következtetését, hogy ehhez mind a külső kell. Ők is mindent megkapnak majd, ha úgy néznek ki, mint egy top modell. Bármely fiút – vagy éppen lányt – az ujjuk köré csavarhatják és akármit elérhetnek az életben.

 

Tehát a megoldás a problémáikra, hogy félreteszik minden zsebpénzüket vagy azért könyörögnek évekig a szüleiknek, hogy ugyan hadd kapjanak egy pár műcicit, hadd plasztikáztathassák a feneküket születésnapjukra. Anya légyszi, fizess be egy ajaktöltésre, apa légyszi, vess véget a szenvedésemnek, nem élhetek krumpli orral. Kell az a zsírleszívás, mert dagadt vagyok, csúfolnak a suliban és nem kellek senkinek.

 

Borzasztó, hogy ott tartunk, hogy ma már nemcsak az öregedő sztárok akarnak kés alá feküdni, hanem a tinik is, akik egy részének nincs is semmi baja, úgy tökéletesek, ahogy vannak, csak az agyuk lett átmosva. De ha még olyan gondjuk is van, hogy 16 évesen még laposak vagy túl sok a felesleg rajtuk, elfelejtkeznek arról, hogy felnőttkorig rengeteget változik a testük és ezzel együtt a testképük is, és van, hogy a test a húszas évek elejéig változik. Ezért kellene várniuk mindenféle beavatkozással is és a szülőnek is. Könnyen megeshet, hogy amit a tini nem szeret magán 17 éves koráig, azt egy vagy két év múlva hirtelen megszereti.

 

Érthető, hogy sok szülő szeretné boldoggá tenni a gyerekét és mélyen átérzik milyen az, mikor a fiúkat csúfolják vagy a lányuk örökösen elégedetlen magukkal. De akkor sem szabadna engedni, ha csak nem egészségügyi vagy más komolyabb esztétikai műtétről lenne szó, ami valóban indokolt lenne. Amíg nem muszáj, addig ne bolygassanak egy fiatal, növésben lévő szervezetet.

 

tinik plasztikai mutet 03

 

Ha pedig nagyon úgy néz ki a dolog, hogy a gyereket csak csúfolják, vagy esetleg a közösségi média, az instagram, az applikációk miatt szeretne másképp kinézni, akkor azzal tesznek neki jót, ha építeni kezdik az önbizalmát és ehhez akár szakértő segítségét kérik. Megesik, hogy indokoltabb egy pszichológus, semmint egy plasztikai sebész. De sokszor még egy jó anya-lánya, apa-fia beszélgetés is segíthet a dolgon. Meg kell találni a módját annak, hogy a gyerkőc szépnek lássak magát, de erre ne mindjárt a plasztikai műtét legyen a megoldás, ami akár veszélyes is lehet a későbbiek folyamán. Míg egy kis elálló fület könnyedén lehet orvosolni, egy mellimplantátum később nehézséget okozhat a szoptatás során, a fenék megnagyobbításba pedig már haltak is bele.

 

Szerencsére nem indokolt esetben nem lehet 18 éves kor előtt plasztikai műtétet végezni, de azután érdemes lehet odafigyelni a gyerekre, nehogy véletlenül sutyiban műtesse meg magát. Nem ér annyit egy másik szerelme, hogy tönkretegyék 18 meg 20 évesen a természetes szépséget, ahogy nem érdemes beállni a tömegbe, hogy elkészüljön a sokadik ugyanolyan instaarc. A plasztikai műtét nem tesz egyedivé. Ellenben nem egy kamasszal történt már meg, hogy nem szerette a kis csípőzsírpárnáit vagy az arcán az anyajegyet, és felnőtt korára épp attól érezte magát egyedinek, különlegesnek. Ezért ne siettesse sem a szülő, sem a gyermek önmagát plasztikai műtétre!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Tényleg már csak piával és drogokkal lehet elviselni az életet?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!