Aktívan készülünk arra, hogy vendégül lássuk szeretteinket, mesebeli karácsonyt varázsoljunk magunknak és a családunknak. Közben aktívan adományozunk, jótékonykodunk, hogy mások életébe is fényt vigyünk. Csak éppen a legtöbbször elfelejtünk egy bizonyos réteget vagy legalábbis egy személyt, aki kimarad a fényszórásból. Az a magányos nagymama vagy nagypapa, aki egyedül tölti a szentestét meg talán a karácsonyt is a saját otthonában vagy egy idősek otthonában.

 

 

maganyos oreg karacsony 01

kép: health-sense.org

 

Tényleg elmondható, hogy szinte mindenre odafigyelünk. Hogy a közvetlen szeretteink mindent megkapjanak. A feleségünk, a férjünk, a gyerekünk, esetleg a testvérünk, akivel nagyon jóban vagyunk. De előbb gondolunk a legjobb barátunkra is, mint a saját anyánkra vagy nagymamánkra, aki éppenséggel egyedül van. Mert özvegy vagy mivel otthonban van.

 

Azt gondoljuk, hogy nem fontos. Vagy talán titokban belegondolunk, hogy vele is kellene foglalkozni, de nem illik bele a programba. Majd ráérünk másik nap menni hozzá karácsonyozni. Vagy az ünnepek után. Nem jó ötlet elhozni az otthonból, csak a gond lenne vele. Ráér. Nem fontos. Csak teher. Sokaknak ez jár a fejében, ha idősebb rokonaikra gondolnak. Azzal mentjük a bőrünket, hogy úgysem vágyik gyerekzsivajra, biztos jobb szeret otthon lenni vagy az otthonban és nincs igénye a nyüzsgésre. Csak felkavarná az érzelmi nyugalmát. Talán így is van. Előfordul, hogy egyesekre ez mind-mind igaz. De nem mindenkire és ezt nem is a mi tisztünk eldönteni helyettünk.

 

Nagyon sok olyan magára maradt nagymama és nagypapa van, akinek meghalt a társa és egyedül él. A családjuk elutazott és másik országban vagy egy wellnessközpontban karácsonyoznak. Vagy egyszerűen csak később mennek hozzájuk. Talán otthonba adták őket, mert felügyeletre szorulnak. Aztán beköszönt a szenteste, a karácsony és ők csak arra tudnak gondolni, hogy egyedül vannak. Senki sem látogatja őket. Senki nem érdeklődik felőlük. Maximum az ápoló. Arra gondolnak, hogy felneveltek egy, kettő, három vagy kitudja mennyi gyereket és feléjük sem néznek. Hibáztatják ezért őket? Talán igen. Haragszanak, amiért megfelejtkeznek róluk. Visszaemlékszenek arra, hogy milyenek voltak a családi karácsonyok, amiken ő is jelen volt és összeszorul a szíve. Mindegy, hogy jó vagy rossz viszonyban volt gyerekeivel, karácsonykor nem kellene egyedül lennie. Persze mindenkinek szíve joga erről dönteni annak fényében, mit kapott a szülőtől, nagyszülőtől. Szeretetet vagy gyűlöletet. Simogatást vagy verést.

 

„Már ötödik éve töltöm egyedül a szentestét és a karácsonyt. A lányaim és unokáim karácsony második napján vagy csak azután látogatnak meg. Nem hibáztatom őket. Már saját családjuk van, persze, hogy azt szeretnék, hogy tökéletes legyen, amibe én nem illek bele. Csak aggódnának értem vagy úgy éreznék, nem lehetnek elég felszabadultak a jelenlétemben. Nem akarok a terhükre lenni, ezért nem mondom soha, hogy szeretnék én is velük ünnepelni. Különben nem zavar a magány, csak az ünnepekkor mindig arra gondolok, hogy szörnyen egyedül vagyok és senkim sincs. Pedig van, csak olyankor érzi azt az ember, hogy már nem tartozik senkihez.” – mesélte a 74 éves szomszéd Aranka néni, akinek férje nyolc évvel ezelőtt hunyt el.

 

maganyos oreg karacsony 02

 

De ennek nem kellene így lennie. Ő is családtag. Ha ő nincs, a többiek sem lennének. Tisztelni kellene őt, méghozzá azzal, hogy családja megjelenik nála vagy elviszik magukkal. Mindenki azzal jön, hogy a karácsony a szeretet ünnepe és a családról szól. Akkor miért árválkodnak az otthonokban meg a lakásokban az öregek? Megnyugtató lehet arra gondolni, hogy majd az öregek otthona rendez nekik valami kiskarácsonyt – már ha így van – és azzal majd beérik. Könnyű azt hinni, hogy biztos nem is vágynak a családi karácsonyra, csak a csendre, a békességre, arra, hogy egyedül legyenek. Aki ezt hiszi, az téved. Legalábbis a legtöbb esetben. Hiszen mely öreg szeretne valóban egyedül lenni az ünnepekkor?

 

Próbáltad már beleélni magadat a helyébe? Te mit szólnál, ha a gyerekeid magadra hagynának és nem mennének hozzád karácsonykor? Ha leráznának valamilyen ürüggyel vagy eszükbe sem jutnál? Otthon dekkolnál egyedül és arra gondolnál, milyen jók is voltak a közös karácsonyok és egyre csak azon töprengenél, mit tettél, amiért épp az ünnepekkor nem látogatnak meg. Mert öreg vagy? Unalmas és régimódi? Elrontanád a hangulatot, az est fényét? Beteg vagy és ápolásra szorulsz? Miért nem akar a fiad, a lányod, az unokáid veled lenni?

 

maganyos oreg karacsony 03

 

Most azt kérdezed, hogyha ennyire szeretne Aranka is a családjáva lenni, miért nem mondja meg? Mert fél. Tart attól, hogy elutasítják. Hogy a szerettei terhére lesz. Zavarni fogja őket, hogy ott van és nem akarja elrontani a tökéletes karácsonyt.

 

Ne feledkezz meg az idősebb rokonodról, aki otthon van vagy egyedül él! Ne keress kifogásokat arra, miért jó neki egyedül karácsonyozni! Igen, szép dolog Lappföldön vagy a franc tudja hol karácsonyozni a hegyekben vagy egy gyönyörű városban ünnepelni. De képes vagy úgy, hogy közben tudod, anyukád vagy a papád egyedül van? Nem lehetne úgy meggondolni, hogy ott legyen veled vagy legalább egyik nap vele lehess? Különben pedig az lenne a minimum, hogy felhívod és írsz neki. Nekik néha már ez is elég. Hogy tudják, valaki gondol rájuk.

 

De azt is megteheted, hogy segítesz nekik programot találni. Bíztasd, hogy találkozzon a barátaival. Látogassa meg a rokonát vagy menjen el templomba. Legalábbis ha egészsége és az anyagi helyzete is engedi. Segíts neki alternatívát mutatni arra, hogy nem kell egyedül lennie az ünnepekkor!

 

Gondolj az idősebbekre! Akkor is, ha neked nincs idősebb rokonod vagy legalábbis olyan, aki egyedül lenne az ünnepekkor. Aranka néninek is jól esik, hogy szenteste átugrunk hozzá egy kis süteménnyel. Ahogy jól eshet a te szomszédodnak is, hogy váltasz vele pár szót az ünnepekkor. Küldj egy lapot az apád testvérének, aki egyedül él vagy hívd fel a nagymamád húgát. Éreztesd velük, hogy fontosak és nincsenek egyedül.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nekem a karácsony a gyászról szól

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!