Talán nem az egész… de az biztos, hogy sokakra igaz. Rengeteg embert meg lehet venni. Pénzzel, hatalommal, pozícióval, ékszerrel, de akár piával is. Miért? Mert gyengék? Mert a könnyebb utat választják? Ez a kényelmes? Nincs bennük olyan, hogy tisztesség, erkölcs, felelősség? Hová lett az emberi tartás? Mikor tűnt el? Vagy mindig is ilyen világot éltünk?

 

 

mindenki megveheto 01

Kép: pinterest.de

 

Valószínűleg az emberiség egy részének mindig is laza erkölcse volt. Lazán kezelték a szerelmet, a kapcsolatokat, a házasságot, az igazságot, az életet, mindent. Egyesek mindig is átléptek az emberek felett és nemcsak az uralkodók. Ha volt hatalmad, erőd vagy épp pénzed, azt hihetted, bármit megtehetsz. Illetve bocsánat, sokan most is ezt hiszik.

 

Mindenre magyarázatul szolgál a szegénység? A nincstelenség, a pocsék élet miatt engednek az emberek a pénz szavának, mert a szegénység mindig is jelen volt a világban? Csakhogy, nemcsak a szegények a vesztegethetők meg, bár kétségkívül azokat a legkönnyebb pénzért bármire is rábírni, akiknek szükségük van rá.

 

Jó példák erre a prostituáltak. Csekély az esélye, hogy azért lesznek azok, mert erre vágynak, szexelni akarnak orrba-szájba meg kielégíteni mások igényeit. Biztos van olyan is, de nem gondolnám, hogy ez elmondható a többségről. Valószínűleg belekényszerültek ebbe az életbe, nem volt más lehetőségük és ezért vállalták el, hogy a testükkel és szexuális képességeikkel keressék meg a kenyerüket.

 

A prostitúció mindig is virágzott és manapság egyre inkább a „magánprostitúció” is. Hiszen tele van a  net a Sugar Daddy-k, Sugar Mommy-k misztikus világát taglaló cikkekkel, meg a hirdetéseikkel. Tehetős, jól szituált negyvenes (vagy épp ötvenes) érett személyiségű férfi/nő szívesen támogatna diáklányokat/diákfiúkat. Illetve van ez fiatalabb kivitelben úgynevezett Sugar Boy-ok és Sugar Girl-ök. Akik pénzt adnak szexért, egy kis szerelemért, a jelenlétedért. Üzlet.

 

mindenki megveheto 02

 

Visszakanyarodhatunk oda, hogy biztos akadnak olyan fiatalok – bár ezt már nehezebb elhinni, mert elvileg rájuk épül a jövő, vagyis kellene, hogy legyen lehetőségük – akik nem kapnak munkát, nem tudnak mit kezdeni magukkal és ezért mennek bele egy ilyen viszonyba. Itt azért lássuk be, inkább a könnyű pénzkereseti lehetőség dominál. Hogy egy jó vágású pasit vagy csinos nőt kell kiszolgálni, boldogítani és ezért még pénzt is kap. És jó esetben még ő is jól érzi magát közben, nem úgy, mint egy sima prosti, aki mondjuk nem válogathatja meg, ki előtt térdel le vagy kivel bújik ágyba.

 

Persze az emberek nem csak a testüket adhatják el. Kentek már le embereket azért, hogy meghozzanak egy bizonyos döntést vagy éppen elvessenek egyet… kapott már pénzt ember azért, hogy becsukja a szemét. Vettek már el pénzt azért, hogy magukban tartsanak valamit, hazudjanak vagy éppen „vigaszdíjként”, amiért le kell valamiről mondaniuk. A legrosszabb esetet pedig mint tudjuk… vannak, akik azért fogadnak el pénzt, hogy kioltsák más életét vagy egyéb módokon tegyék tönkre.

 

Nem kell bűnöst keresni. Az is hibás, aki felkínálja és esettől függően az is, aki elfogadja. Az egyik egy egoista, önző, narcisztikus ember, aki azt hiszi, megvehet másokat. Még akkor is, ha mondjuk félelem áll mögötte, mert nem akarja, hogy kiderüljön róla valamit, véget érjen a birodalma vagy akár börtönbe kerüljön. A másik pedig gyenge, gyáva és talán szerencsétlen is, mert olyan helyzetben van, hogy annyira kell neki a pénzt, hogy bármire képes érte. Talán azon múlik a családja élete. Meg lehet érteni. Sok mindent meg lehet.

 

mindenki megveheto 03

 

 

Éppen ezért nem lehet gondolkodás nélkül elítélni azt, aki pénzt vagy bármi mást elfogad valamiért cserébe. Amíg nem ismerjük az okot, hogy miért teszi. De talán még azután se. Nem is az a kérdés, hogy el kell-e őket ítélni.

 

Hanem az, hogy minden ember ilyen? Mindenkinek van valami gyengéje? Ha nem a pénz, a hatalom, akkor valami más? Hiszen a megvesztegetés lényege az, hogy minden ember vágyik valamire. Mindenkinek van egy kis dédelgetett álma, vágya, amit megvehet vagy megvalósíthat. Éppen ezért sikerült már a történelem során olyan embereket is megvesztegetni, akik azt mondták köszönik, nem kérnek pénzt, hatalmat, semmi „földi hívságot”. Ellenben voltak szeretteik és szerették volna őket boldoggá tenni. Elvégre természetes vágy, hogy a családunkért bármit megtennénk. Tegyük fel, volt egy beteg gyermekük… és egy hatalmas ember eltudta intézni, hogy őt soron kívül megműtsék.

 

Vagy talán az volt az illető vágya, hogy legyen egy iskola a gyerekeknek, egy hely az árváknak, egy hely a betegnek. Mert azért akadnak ilyen nemes szándékú emberek, akik másokra gondoltak. Talán közben valahol magukra is, hogy az ő intézményük legyen az adott hely. De mégiscsak nemesnek mondható az alapgondolatuk.

 

Ugyanígy van ez ma is. Nagyon kevés az olyan lovag és hősnő, akik azt mondták: én soha, semmilyen körülmény között és valóban nem fogadott el semmit, még ha voltak nemes vágyai, akkor sem. Mindig is voltak ilyenek emberek, sőt vannak és lesznek is. Csak éppen kevesen. De akadnak. Úgyhogy bár elenyésző a létszámuk, de nem minden egyes ember megvehető…

 

Mondhatjuk, hogy kiismertük az emberi természetet? Hogy fel lehet ismerni azt, aki megvehető és azt, aki nem?

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Lennél prosti, ha csak így menekülhetnél meg az adósságoktól?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!