Biztos neked is feltűnt. Lehetetlen, hogy ne tűnjön fel, hogy manapság szinte minden filmben akad egy meleg szereplő vagy pedig egy szerepcsere: a nő inkább pasi lesz, a pasi pedig csaj. Aligha lehet erre azt mondani, hogy ez a véletlen műve. Nyilvánvaló, hogy így próbálják meg elfogadtatni a másságot, illetve azt, hogy egy nő is lehet erős, „tökös” és a pasi is nyugodtan veheti lazábbra a gyeplőt. De a kérdés az… jó ötlet ez?

 

 

meleg szereplok 01

Kép: aminoapps.com

 

Egyre több olyan hír röppen fel, hogy erről meg arról derült ki, hogy meleg. Tessék, a legutolsó két példa: Aquaman igazából meleg. Most komolyan. Megfilmesítette nekünk az isteni testű Jason Momoa, a férfiegyed mintapéldánya, erre kitalálják, hogy ja, egyébként a második részben meleg (lesz). Természetesen a meleg férfiak is lehetnek ilyen félistenek, (és persze nemcsak a nőknek van joguk egy ilyen Aquamanről álmodozni) de ha már elhúzták az orrunk előtt a mézesmadzagot, nem maradhatna meg az illúzió?

 

Aztán ott van, hogy a Jégvarázs Elzája, aki valószínűleg leszbikus. Ariel meg visszatér színes bőrben. Az élőszereplős Szépség és Szörnyeteg végén egyértelműen az jön le, hogy LeFou, Gaston segítője  a saját neméhez vonzódik. Oké. Gondolkodjunk nyitottan, neveljük gyerekeinket elfogadásra, de biztos ép a Disney-n keresztül kell? Mert a Disney-nek valószínűleg ez a konkrét célja, hogy beleépítse a köztudatba az elfogadást, hogy rassztól és származástól, nem identitástól is függetlenül lehet valaki hős és ez egy szép gondolat. Meg igen, szélesítsük a gyerekek látókörét. De ehhez miért kell mindenhez hozzányúlni, ami úgy volt jó, ahogy? Ha annyira tanítani akar, miért nem talál ki új világokat hozzá semmint egy huszadik remake-t csinálni tanítócélzattal? Értjük mi, hogy ma már a tanítójellegű dalocskák kevéssé hatják meg a gyerekeket, semmint a látvány, de akkor készítsenek egy másik látványos mesét.

 

Rengetegen nőttünk fel a Disney-n, és megszoktuk, hogy Ariel fehérbőrű és vörös hajú, hogy a szereplők heterók. Nem hiszem, hogy csak mert sokan így nőttek fel, kevéssé lennének elfogadóak, de legalább ha meglátják a mai nap, felébred bennük a kellemes nosztalgia és az nem az jut eszükbe az új verziók láttán: Jézusom.

 

meleg szereplok 02

 

Szóval, most megindul a kampány a Disney részéről, és a Marvel is kitesz magáért.  A Thor 4-ben a Tessa Thompson által alakított Valkűr lesz az első nyíltan biszexuális karakter. Jövőre a DC világában, a Birds of Preyben a film főgonosza, Fekete Maszk lesz, akit amúgy Ewan McGregor fog alakítani és meleg lesz. Aztán jön majd a Star Wars folytatása, a 9. rész, ahol még az is megtörténhet, hogy kibontakoztatják Finn és Poe románcát. Mert ugye a Star Warsban is vannak melegek, sőt, női hősök, hiszen az utolsó legfőbb jedi is egy nő… jó… legyenek a nők hősök, de alkossanak egy külön Tomb Raider-Star Wars univerzumot, egy újabb Csodanőt, de ne dobják be egy olyan világba, ahol addig helye sem volt.

 

Vannak, akik szerint csak azért van ennyi meleg szereplő és szerepcsere, mert nem életszerűek már nélkülük a filmek, mesék, sorozatok. Mivel ez a valóság, ilyen világot élünk. Ezért van rájuk szükség.

 

Na és akkor itt kell megemlíteni, hogy a 25. James Bond-filmben, Bondot a fekete brit színésznő, Lashana Lynch alakítja. Meg persze Dr. Watsonból is született már női verzió. Most már álljunk csak meg…  miért kell az erős, jóképű, szoknyapecér Bondból nőt varázsolni? Miért nem maradhatott Watson is férfi? Mielőtt bárki azzal jönne, nincs itt semmi nőgyűlölet. Sok embert nem annak a ténye zavarja, hogy egyes szereplőkből melegeket meg nőket varázsolnak. Oké, legyenek melegek, legyenek erős nők, de miért kell a jól ismert filmekbe, alkotásokba, mesékbe bevinni őket? Miért nem lehet akkor legalább egy teljesen új dolgot alkotni? Ahhoz van fantázia, hogy Ariel élőszereplős változata színes bőrűként térjen vissza, de ahhoz nincs, hogy egy komplett új sztorit találjanak ki? Persze, mindenről le kell húzni a bőrt, ameddig csak lehet és talán mindez egyszerűen az üzletről szól.

 

Sokak azért háborodnak fel a megsokasodott meleg szereplőket és szerepcseréket látva, mert kiábrándulva érzik magukat. Úgy érzik, hogy az emberek elrontottak valami jót, ami addig működött, szent volt és sérthetetlen. Így nőttek fel. Az ő gyerekkorukkal mi lesz?

 

meleg szereplok 03

 

Másrészt, amennyire jól elsülhet az, hogy mindenhol megjelennek a melegek, lássuk be, a visszájára is a fordulhat a dolog. Alapból nem könnyű néha egy gyerek élete, de lehet ezt tovább fokozni azzal, ha már hétévesen azon kezd el aggódni, hogy ő meleg vagy heteró. Vagy ha egyesek kimondottan divatmeleggé válnak, mert trendi manapság melegnek lenni.

 

Aztán, az is baluk üthet ki, ha azt mutatjuk, „tanítjuk”, hogy a férfiak gyengék, védelemre szorulnak, a nők pedig a tökösek és nekik kell erősnek lenniük. A nőnek meg kell védenie magát és uralkodnia kell a férfi felett, legalábbis néha mintha ezt sugallnák a felcserélődött szerepekkel bíró filmek és sorozatok. Tiszta a sor, a nők megunták az elnyomást, virágzik a feminizmus és talán sok férfi is szívesen lazítana. De az is lehet, hogy a készítők mindezzel csak rontanak a helyzeten és aktív férfigyűlölet szabadulhat el a világban vagy pedig a férfiak tömeges „kihalása” olyan téren, hogy teljesen elengedik magukat és elnőiesednek. Aztán sírhat mindkét nem, miért nincs már egy normális nő meg normális pasi, mert felcserélődtek a szerepek.

 

Úgyhogy az, ami manapság folyik, nagy elfogadtatási láz és tanítócélzat még mindig kétélű. Talán nyitottabb és elfogadóbb társadalmat sikerül alkotni úgy, hogy közben leromboljuk a régi templomokat, vagy pedig most locsolunk aktívan olajat a tűzre. Tudják meg a gyerekek, hogy léteznek melegek, hogy el kell őket fogadni és hogy a lányok is sokra vihetik, de talán meg kellene hagyni a gyereknevelést a szülőknek és az iskoláknak, mert az ő feladatuk lenne ezt belenevelni a gyerekbe és nem feltétlenül a Disney-nek meg a filmiparnak, akik természetesen jókat kaszálnak ezeken az új alkotásokon. Ha a szülő bele akarja a nevelni a gyerekébe az elfogadást, akkor meg fogja tenni a Disney segítsége nélkül is. Hogyha meg nem, akkor úgy sem fog vele olyat nézetni, amiben erről van szó, de különben sincs feltétlenül szüksége hozzá arra, hogy egy átdolgozott mesét mutasson neki. A nők pedig maguktól is tudatukra ébredhetnek, és aki akar, az női James Bond nélkül is megleli a „tökeit”…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Régen még hittünk a mesékben, mára viszont tényleg csak mese maradt

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!