A glikémiás index egy olyan százalékos érték, amely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen mértékben emeli meg a vércukrot.

Ez elsősorban a szénhidrát tartalmú ételek esetében lényeges, ugyanis a szénhidrátok javarészét a szervezet cukorrá alakítja át.

gli1

Forrás: http://www.gazeboburgers.ca/

A magas glikémiás indexű élelmiszerek szénhidrát-tartalma gyorsan formálódik cukorrá, így a hirtelen bekövetkezendő vércukor-szint emelkedés hatására fokozott inzulintermelődés indul el. A vércukor-szint ennek következtében hamar leesik, így rövid időn belül újra éhesek leszünk. Ez történik például a legtöbb gyorskaja esetében, amikor jól teleesszük magunkat, de körülbelül egy óra múlva már megint ehetnékünk van. Ez persze nem csupán a testsúlyunk miatt lehet érdekes, hiszen az ilyen élelmiszerek és italok rendszeresen és hosszútávon történő fogyasztása cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Sokan értetlenül állnak, amikor 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak náluk, annak ellenére, hogy nem kifejezetten édesszájúak, és normál testalkatúak. Magas glikémiás indexe van ugyanis a finomított lisztből készült pékáruknak (nem csak az édeseknek), a főtt tésztának, krumplinak és rizsnek is. Amennyiben ezek gyakori szereplői étrendünknek, és mindemellett a zöldségeket és gyümölcsöket mellőzük, könnyedén kialakulhat például cukorbetegség.

gli2

Forrás: http://www.monlimoilou.com/

Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexel rendelkező élelmiszerek szénhidráttartalmát lassabban bontja le a szervezet cukorrá, így a vércukor nem hirtelen, hanem fokozatosan emelkedik meg, majd csökken le. Ez a folyamat kíméli a hasnyálmirigy inzulintermelő képességét, és sokkal később érezzük majd magunkat újra éhesnek. Ez nem kizárólag fogyókúrázóknak életbevágó tény, hanem mindenki számára az egészséges étkezés alapját képezi. Arról nem is beszélve, hogy normál esetben 3-4 órás időközönként, kisebb adagokban lenne ajánlatos enni farkaséhség érzete nélkül.

Azt bizonyára már mindenki sejti, hogy a túlzottan finomított alapanyagú élelmiszerek, - mint a fehérliszt, a kristálycukor - magas GI indexel rendelkeznek, továbbá kissé meglepő, de ide sorolható még a görögdinnye, a krumpli és a sütőtök is. Érdekes adat, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládé alacsony glikémiás indexű. Na, de akkor térjünk rá arra is, hogy mit szabad ennünk. Nos, alacsony GI indexű többek között a gomba, a tojás, a hal, a legtöbb gyümölcs és zöldség, a tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, a gyümölcscukor, a stevia, a növényi olajok, a csirkehús, illetve az olajos magvak. Táplálkozásunk tehát lehet rendkívül változatos, csupán az arányokra kell vigyázni. Zsiradékból, húsból, tejtermékekből ne szerepeljen sok étrendünkben, viszont annál több zöldség, gyümölcs és gabonaféle.

gli3

Forrás: http://www.agence-spark.fr/

A GI indexet befolyásolja még az ételek elkészítési módja is. A túlsütött, túlfőtt ételek GI indexe megnő, ásványi anyag és vitamintartalma azonban csökken. Törekedjünk a kíméletesebb konyhatechnikai módszerek alkalmazására, mint például a párolásra vagy a grillezésre. Emellett az sem mindegy, hogy mit mivel eszünk. Az ételek magas glikémiás indexét mérsékli a velük együtt elfogyasztott fehérje, zsír vagy rost.

A glikémiás index figyelése tehát nem csupán a cukorbetegség esetén vagy annak megelőzése szempontjából fontos, hanem úgy alapvetően mindenkinek ahhoz, hogy egészséges legyen, hogy jól érezze magát a bőrében, hogy száműzze a betegségeket és a fáradtságot mindennapjaiból.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!