Az általánosságba vett méregtelenítésről mindenkinek van valamilyen szintű fogalma.

Vannak, akik szerint teljesen értelmetlen, míg mások évente minimum kétszer javasolják.

A méregtelenítés lényege, hogy a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat eltávolítsuk. Sokan úgy gondolják, ezt testünk magunktól véghezviszi, mely részben igaz, azonban napjainkban a több frontról érkező méreganyagok már nem tudnak maradéktalanul eltűnni. A bőrünkön keresztül keringésünkbe kerülő kozmetikai készítmények, a megemésztett élelmiszerek és üdítők mind tartalmaznak olyan anyagokat, amelyekre egyáltalán nincs szükségünk, és mivel szüntelenül visszük be őket, így idővel felhalmozódnak. Ez a folyamat végül krónikus fáradékonysághoz, levertséghez, fejfájáshoz, emésztési panaszokhoz és súlyosabb betegségekhez vezet. Mindezt azonban elkerülhetjük egy-egy méregtelenítő kúra beiktatásával, melynek során segíthetjük a vese, a máj, a tüdő, az érrendszer és a belek kitisztulását.

Az egyik legnépszerűbb méregtelenítési eljárás az úgynevezett lé-böjt kúra, melyet helyesen végezve hatékonyan távolíthatjuk el a lerakódott salakanyagokat. Ez persze elsődlegesen a veséket érinti, amely azonban hatással lesz szív- és érrendszerünk állapotára is. Ennek a terápiának a lényege, hogy csak és kizárólag folyadékokat fogyasztunk legalább egy napig. A folyadékot alkothatja víz (legjobb az ionizált lúgos víz), zöld tea, illetve gyümölcs- és zöldséglevek. Utóbbiak esetében nem a cukrozott, tartósított, színezékekkel teli ivólevekről beszélünk, hanem frissen facsart gyümölcsökből, vagy gyümölcscentrifuga segítségével elkészített zöldséges italokról. Céklából, paradicsomból, almából, sárga- és őszibarackból, répából kinyert levek kitűnően megtisztíthatják a veséket, beleket a káros lerakódásoktól.

Ballasztanyagokkal, rostos táplálékokkal emésztőrendszerünket tisztíthatjuk meg a felhalmozódott salakanyagoktól. Ezen a méregtelenítő napon fogyaszthatunk például szilvát, sárgabarackot, grapefruitot, répát, zellert, kivit, narancsot. Hatékony lehet még a vízzel lenyelt fokhagymagerezd is, mely általános tisztításon túl, vírus-, baktérium- és parazitaölő képességekkel is rendelkezik. Ilyenkor természetesen fokozottan kell ügyelni a folyadékpótlásra is. A vízen kívül még megfelel a célnak a kamilla, illetve csalántea is.

Tüdőnket leginkább a várostól távolabb eső környezetben, testmozgással tudjuk kitisztítani. Amennyiben nem sportolunk rendszeresen, - amellett hogy ezen sürgősen változtassunk – valamilyen egyszerű aktivitást végezzünk. Egy kiadósabb séta, kerékpározás is kitűnően megfelelhet a célnak. Levezetésként rendkívül hatékony lehet a gőzfürdőzés is, mely nem csupán légzőszerveinknek, hanem bőrünk, illetve érrendszerünk egészséges állapotához ugyancsak hozzájárul.

A méregtelenítő kúrát tavaszra és őszre érdemes időzíteni, de figyelembe kell venni aktuális egészségi állapotunkat is. Átmenetileg legyengült immunrendszer, várandósság esetén például tilos ilyen jellegű kúrákat tartani, hiszen a salakanyagokkal együtt sajnos az ásványi anyagok egy része is kiürül a szervezetből. Valamilyen szinten tehát a méregtelenítésre is érdemes rákészülni, kicsit jobban odafigyelni előtte a helyes táplálkozásra, rendszeres testmozgásra. Ha helyesen végezzük a számunkra leginkább optimális kúrát, pozitív fordulatot fog venni életünk. Újra energikusak, frissek, kipihentek leszünk, koncentrációs képességeink visszaállnak normális állapotukba. Belülről és kívülről egyaránt észrevehető jeleket tapasztalhatunk a kúra sikerességének köszönhetően. Nemtől, kortól függetlenül mindenkinek ajánlott, azonban az intenzitását illetően egyéni megoldásokra van szükség a kivitelezés során.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!